Omorganisera Alliansen

Nu är det dags att diskutera hur alliansen ska organisera sig inför nästa val.

Viktigaste är att Alliansen i nästa val går fram under ett gemensamt namn. Inga röster får gå förlorade om något parti skulle falla under spärren.

Men det ska inte bara vara en valteknisk samverkan utan självklart måste Alliansens partier även i nästa val ha en gemensam valplattform. Demokratin kräver att medlemmarna denna gång måste engageras i arbetet med valplattformen och i hur valkampanjen ska bedrivas. Politiska partier är inte som företag där ledningen utvecklar sina produkter och sedan marknadsför dem på den politiska marknaden. Politiska partier är folkrörelsen med medlemmar och väljare som vill vara delaktiga. De som blir hörda i sina partier känner sig respekterade och engagerar sig gärna för en framgång i valet.

Hur ska en ny sådan organisation fungera demokratiskt? Svaret är enkelt. Alla fyra partier har interna organisationer, som ungdoms- och kvinnoförbund. Dessutom finns det olik nätverk, t.ex. för HBT-frågor. Det är naturligt att dessa organisationer tar kontakt med sina motsvarigheter inom de andra partierna.

Utför partierna finns också en rad viktiga idéorganisationer. Socialdemokratierna har sina fackliga organisation, PRO, ABF, Konsum, mm. Även Alliansen måste bjuda in organisationer utanför partipolitiken att delta med sitt kunnande och kontakter för att valplattform och opinionbildning utformas så de når ut.

Det är naturligt när alliansen har regeringsuppdraget och riksdagsgrupperna i praktiken är skyldigt att rösta för regeringens förslag att grupper utanför de riksdag och fullmäktige för svara för den öppna debatten.

Det kan vara irriterande att ledamöterna av riksdagen mer eller mindre blir megafoner för regeringen och kommunstyrlse och därmed den livsviktiga interna debatten begränsas, men det är givetvis inte möjlig för t.ex. en riksdagsledamot att i debatten driva egna uppfattningar och sedan vid omröstningar snällt underordna sig partilinjen.

Därför ligger ansvaret på personer utanför dessa församlingar att formulera alternativen och driva på de som sitter vid makten, men hela tiden utifrån en grundläggande stöd för alliansen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: