Massflykt från LO

27.000 medlemmar gick ur LOs förbund förra året rapporterar DN. Året dessförinnan minskade antalet med 30.000 st. Och så har det gått under en följd av år. Även TCO minskar. Vad beror det på?

I DN-artikeln säger LOs företrädare att det beror på a-kassan, ungdomarna vill inte vara med och att andelen jobb i småföretag ökar. TCO konstaterar däremot att deras medlemmar i högre grad lämnar a-kassan och stannar i facket. Kan det vara så att LO skyller på a-kassereformen för att dölja sitt eget misslyckande?

Att ungdomar inte vill vara med är ju inget konstigt när facket motarbetar dem med hjälp av LAS. Blir det arbetsbrist på företaget så åker ungdomarna ut först. Varför ska de då vara med facket?

Att anställda i mindre företag inte vill överlåta sina rättigheter till facket är inte heller något konstigt. Det är ju bättre att själv prata om jobbet med chefen än att en ombudsman från facket gör det och som dessutom inte behöver tala om för de anställda vad han sagt. Och dessutom har ombudsmannen ofta partibok (s) i fickan och partiprogram i huvudet. Det blir inte så mycket utrymme då för engagemang för den anställde.

Fackförbundet Ledarna ökar däremot. De har nu 72.403 medlemmar och har fått ca 1.500 nya varje år sedan år 2000. Det är en serviceorganisation som stöttar sina medlemmar. De ger sina medlemmar råd, förhandlingsservice och juridiskt stöd i anställnings- och avtalsfrågor, men tar inga rättigheter ifrån sina egna medlemmar. Och tar inte ställning för ett visst politiskt part. Det är en modern facklig organisation.

http://intressant.se/intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: