Bra med strejk i handeln

Det är helt rätt att de handelsanställda strejkar. Därmed straffar de Svensk Handel för att de inte skött förhandlingarna. Handels arbetsgivare har ju skrivit avtal med övriga arbetsgivare om samordning, som de sedan struntar i. Strejken drabbar knappast några konsumenter allvarligt.

Om det nu ska finnas kollektivavtal så är samordning inte så dumt. Kollektivavtalen sätter ju marknadsmekanismerna ur spel och då måste det till något annat som hindrar att lönerna inte stiger för mycket.

Va, då för mycket, säger en del. Det är väl bra med höga löner! Då är det fler som kan handla mer och då stiger handlarnas inkomster så att de kan betala ännu högre löner.

Var det så enkelt så borde ju lönerna 10-dubblas – minst. Varför gneta för 20.000 spänn per månad om man i stället kan få 200.000 kr?

Förklaringen är givetvis att om lönerna stiger mer än företagets lönsamhet stiger så händer minst en av tre saker: a) priserna höjs, b) företaget läggs ned c) företaget flyttar till lägre löner.

I alternativ b och c ökar arbetslösheten. Arbetslösa ska också ha mat och husrum och det får de som arbetar stå för genom ökade skatter och avgifter.

Alternativ a innebär inflation. När priser och löner stiger minskar pengarnas värde. De som har pengar på banken förlorar och de som äger hus, guld och diamanter blir rikare.

Svensk Handel har accepterat ett löneavtal på 12,6 %, dvs 2,4 % mer än industriavtalet. Med kollektivavtalets logik så kommer det minska en del handelsföretags vinster, under det att andra får ge upp eller höja priserna. Om prishöjningarna som redan nu ligger på de maximala 2 % blir än högre tvingas riksbanken att höja räntan.

Handelsområdet är mycket diversifierat. Dagligvaruhandeln har trots ökad omsättning minskat antalet anställda med 15 % sedan 1990. Sällanköpshandeln däremot har lika många idag som 1990. Tillväxten ökar med 2-5 % för livs och ca 6 % för sällanköpshandeln.

Det är klart att handelsavtalet driver upp priserna inom det egna området. Dessutom kommer löneglidningen inom metall att öka. Och avtalen inom andra området kommer ha handelsavtalet som riktmärke i stället för det redan alltför höga industriavtalet.

Efter metall-avtalet sa Almegas vd Jonas Milton: ”Vi tycker det här avtalet är alldeles för högt. Vi måste jobba för att det inte blir ett märke som ska följas. Vi måste försöka hitta metoder för att komma lägre. Det här märket fungerar inte för tjänstesektorn. I många av våra branscher är 80 procent av kostnaderna lönekostnader. I vissa delar av industrin är de drygt 10 procent”. Idag är säkert Milton än mer bekymrad.

Vad svensk Handel visar är att kollektivavtal inte ger ansvarsfulla avtal. Därmed fyller de inte sin funktion utan är ett hinder för en normal löneutveckling.

Länk: DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: