Tack gode gud för biskopen

Äktenskap ska vara civila. Sedan kan de som vill gå till prästen och få välsignelse. Det skriver biskopen i Göteborg Carl Axel Aurelius i ett brev till justitieministern som ska ta ställning till äktenskapsutredningen som la sitt förslag för en kort tid sedan.

För det har biskopen också starkt stöd i sin lära:

”Luther gick emot den romerska äktenskapsuppfattningen, lanserad av kyrkofadern Augustinus, att äktenskapets ingående var en sakramentshandling, varigenom Guds nåd ingjutes och mannen och kvinnan till äkta makar. Den romersk-katolska kyrkan såg med andra ord äktenskapet som oupplösligt. Endast formella fel vid äktenskapets ingående kunde medföra återgång.

Luthers angrepp på synen på vigseln som ett sakrament var en attack mot den kanoniska rätten, äktenskapet var en världslig sak, »weltlich Ding«.”

Wikipedia: äktenskapet

Biskopens uppfattning är egentligen självklar. Att ingå äktenskap har juridiska konsekvenser och ska därför ske i former som tydliggör den aspekten. De som gifter sig vill också ofta fira den betydelsefulla händelse. Uppfattningen om hur det ska gå till varierar dock stark.

Låt därför vigseln ske inför lagkloka, t.ex. en familjerättsjurist. Sedan kan paret få välsignelse av Svenska Kyrkan eller någon annat religiöst sällskap. Men välsignelsen är en sak mellan paret och deras gud och har inget med samhället att göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: