Maud Olofsson ny ledare för folkpartiet

Den klart bästa efterträdaren till Lars Leijonborg är Maud Olofsson. Så blir det naturligtvis inte. Tiden finns inte för en så omständlig process, när Leijonborg avgår redan i år.

Men det är nu dags för centerpartiet och Folkpartiet att inleda arbetet med ett samgående till ett stort liberalt parti som blir en stark kraft inom Alliansen.

Båda partierna hyllar samma socialliberala värden: marknadsekonomi med omsorg om de svaga. Likheterna mellan partiernas program är påfallande. Centerpartiets idéprogram heter ”Där människor får växa”. Folkpartiet kallar sitt ”Frihet att växa”. Det åskådliggör partiernas grundläggande samsyn

Centerpartiet skriver ”Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för Centerpartiets politik. Det yttersta målet är att var och en ska kunna växa som människa och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar.” Folkpartiet skriver ”Vi har alla vår egen personlighet och våra drömmar om framtiden. Vi är utrustade med förnuft, känsla, samvete, förmåga att ta ansvar och att utvecklas. Oavsett bakgrund, begåvning, fysisk och mental styrka måste alla människor få många livschanser, många möjligheter att växa och utvecklas.” Centerpartiet använder inte begreppet liberal, men deras program är utan tvekan liberalt.

Det finns även skillnader i beskrivningarna av idéerna, men de är inte av principiell art. I stället kompletterar partiernas program varandra. Centerpartiet har starkt fokus på t.ex. miljön och företagande. Folkpartiet har mer riktat in sig på t.ex. skolan och utanförskapet.

Även organisatoriskt kompletterar partierna varandra. Fp är ett utpräglat storstadsparti och C har sin styrka utanför storstäderna. Centerpartiet har en starkt organisation med 53.000 medlemmar. Fp har färre medlemmar 21.000 st. Tillsammans skulle de få 74.000 medlemmar och därmed passera Moderaternas medlemsantal.

Sammanslagningar mellan organisationer är ofta komplicerad, det gäller företag och i ännu mycket mer partier. En avgörande orsak är att de som har förtroendeuppdrag inte kan veta vilken roll de får i en ny organisation. Dessutom är den formella hanteringen komplicerad. Årsmöten ska ta samma beslut inom en begränsad tid.

Samgående mellan Centerpartiet och Folkpartiet har varit på gång tidigare, men har trots ömsesidiga sympatier inte kunnat föras i hamn. Även när insikten om fördelarna är uppenbara i partiledningarna så kan det räcka att grupper, som t.ex. länsorganisationer, angriper planerna och gör förändringen för kostsam.

För att en de båda liberala partierna ska kunna gå samman krävs det en stark opinion inom partierna, men också ett starkt stöd hos partiernas sympatisörer. De senare kan driva sin uppfattning utan hänsyn att behöva försvara sina egna positioner utan helt engagera sig för skapandet av ett starkt liberalt parti.

Det kan finnas de som tror att ett samgående mellan alla partier i Alliansen är en bättre väg men de praktiska problem som utan tvekan är betydande när två partier går samman är oöverstigliga om fyra partier gör det. Ett samgående mellan C och Fp bör göras så att de blir en förstärkt kraft inom Alliansen.

Målet bör vara ett nytt parti med eget namn, partiprogram och organisation och att de nuvarande partierna läggs ned. Även om samgåendet måste ledas av partiernas ledningar krävs ett aktiv stöd från medlemmar och liberala väljare som inser fördelarna med att skapa ett starkt liberalt parti.

SvT: Björklund eller Malmström kan ta över
DN: ”Märkligt läge att sitta kvar som minister”
Svd: Björklund måste ta ansvar för skolan även som fp-ledare
Exp: Hetaste kandidaterna att ta över efter Leijonborg
Björklund favorit hos spelbolagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: