Scientologerna och Palmemordet

Den omtalade BBC-dokumentären om Scientologi fick mig att googla för att lära mig lite mer. Och det finns mycket att läsa: 53.000 länkar till svenska och engelska sidor. Jag har nu läst några tjog.Men först länkar till BBC-dokumentären ”Scientology and Me”: Del 1, Del 2 och Del 3.

Dokumentären handlar mest om hur BBC-journalisten trakasseras av folk från Scientologi-”kyrkan”. Det blir inte utrymme för grundläggande fakta om denna extrema sekt. Wikipedia ger dock besked om bl.a. om utomjordiska civilisationer, hjärntvätt, hemliga dokument, utpressning, mm.

Det mest överraskande dokumentet som jag hittade var en statlig utredning, nämligen den som granskade polisutredningen om mordet på Olof Palme (SOU 1999:88) .

Vad är det då utredningen säger om Scientologirörelsen? Ja, man antyder inte att det var en scientolog som utförde mordet, men den ger intressanta inblickar i denna skumma rörelse:
– Tydligen var man inom scientologrörelsen förbannade på Palme för att de svenska skattemyndigheterna ansåg att Scientologerna var en vanlig affärsrörelse och inte en kyrka och att man inte fick rätt att utföra vigslar. Några personer uppgav för polisen att scientologerna hade dödslista som toppades av Palme.
– En person A, som 1986 var föreståndare för scientologernas behandlingshem för narkomaner Narconon, reste till Scientologerna i USA 860122 och fick lära sig att skjuta med revolver. Han återkom till Sverige 869212. Olof Palme mördas 16 dagar senare 860228. En månad efter mordet återvände A till scientologerna i USA.
– Ett vittne som arbetade 1986 på Narconon säger sig fått veta av A att han var i Stockholm på mordnatten, nämligen på biografen Rigoletto.
– För polisen uppger A i ett förhör att han har fyra jaktvapen med licens.
– Efter polisens förhör dyker plötsligt representanter för scientologerna i USA. Vid polisen samtal med representanterna nämner polisen att avhoppades medlemmar ”hade berättat bl.a. att det fanns en underrättelseorganisation inom Scientologikyrkan som hade samlat uppgifter om Olof Palme och att Scientologikyrkan hade en dödslista med Olof Palme som första namn.”
– En tid senare får polisen uppgift från en källa att scientologerna engagerat en privatdetektiv som förhört A i 11 timmar och att det då ska ha kommit fram att A varit på samma biograf som Palme. A skulle då ha fått rådet att inte lämna ytterligare uppgifter till polisen.
– Källan överlämnar också flera handlingar från scientologerna. I dem beskrevs t.ex. hur scientologerna skulle motarbeta sin motståndare, hur de ska knyta kontakter med Amnesty och andra liknande rörelser för att få bättre anseende, hur man ska knyta kontakt med personer med samhällsinflytande, etc.
– I scientologernas handlingarna finns också en detaljerad beskrivning av polisutredning om A och hur amerikanska Scientologikyrkan agerade i förhållande till denna utredning. Tydligen hade polisen även namngivit i vart fall två av sina källor. Hur var det möjligt när den sekretessbelagda förundersökningen fortfarande pågick?

Jag har ingen som helst anledning att tro att polisen gjorde en felaktig bedömning när de släppte spåret A, men det är ändå intressant att läsa vad den säger om hur scientologerna agerar:
– man har en dödslista
– ger anställd i Narconon vapenträning
– engagerar en privatdetektiv att undersöka en person som var aktuell i Palmeutredningen
– amerikanska representanter för rörelsen uppmanar anhängare att inte tala med polisen
– håller sig med en egen underrättelseorganisation
– upprättar pm om hur man ska motarbeta motståndare

Märkligt, men dessa uppgifter stöds av den bild som BBCs dokumentär ger om Scientologerna.

Media: DN, SvD. Andra bloggar om Scientologerna. Pingat hos Intressant, Twingly.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: