Martin Ingvar professor i naturmedicin

En av landets allra mest respekterade läkare Martin Ingvar har utsetts till professor i integrativ medicin vid Karolinska Institutet och chef för Osher Centrum för Integrativ Medicin.

Så här förklaras begreppet integrativ medicin i KIs pressmeddelande:

”Integrativ medicin innebär att alternativa behandlingsformer integreras i den västerländska, naturvetenskapligt baserade, medicinen. För att en sådan integrering ska kunna ske måste man först utföra en strikt vetenskaplig utvärdering av dessa alternativa behandlingsformer, något som idag görs i mycket liten utsträckning. Exempel på områden som intresserar forskarna är akupunktur, örtmedicin, naprapati, kiropraktik, meditation och hypnos. Även livsstilsfaktorers betydelse för hälsan ska utvärderas, till exempel betydelsen av sömn, stress, matvanor, sexuella och sociala relationer.”

Självklart är detta en kontroversiell verksamhet. ”Alternativa behandlingsformer” är sådana som inte har vetenskapligt belagd effekt. Om professor Ingvar genom normala vetenskapliga metoder kan belägga en effekt vetenskapligt är det inte längre en alternativ behandlingsform.

Det ska bli mycket intressant att få ta del av resultat från vetenskapliga undersökningar om t.ex. akupunktur som så många tror har en vetenskaplig underbyggnad. En ny rapport tyder inte på det. Detsamma kan sägas om naprapati och kiropraktik.

Jag hoppas att Martin Ingvar nu blir en medicinens Richard Dawkins som går till storms mot ovetenskaplighet och skrock.

Annonser

7 Responses to Martin Ingvar professor i naturmedicin

 1. Jalle skriver:

  Jag tror att detta precis är syftet, att bli en sorts Dawkins som stänger alternativmedicinen från de framgångar den på sistone haft i att bli – i vissa stycken – accepterad. När Osherdonationen kom väntade man sig att någon internationell höjdare i genren Complementary and Alternative Medicine skulle få tjänsten och blien stark kraft för fortsatt integration. Nu blir det en vetenskapligt mycket välrenommerad person som aldrig visat något intresse för denna process som tar plats, och resultatet återstår att se. Kanske betyder det att vattentäta skott bibehålls mellan akademisk medicin och andra traditioner, till glädje för geschäftmakarna som kommer att fortsätta att kunna härja fritt utanför alla regleringar. En historisk chans att ta vara på det värdefulla bland slagget kan ha gått förlorad.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jag har en mycket mer positiv syn på Martin Ingvars uppgift än Jalle. Min utgångspunkt är att det ständigt uppstår nya behandlingsformer genom den medicinska forskningen, men också i det praktiskt arbetet med att behandla sjukdomar. Det jag är kritiskt emot är att de som anser sig kommit på något som kan lindra eller bota inte vill medverka till att belägga sina resultat genom vetenskapliga metoder. Det är ju först då man kan säga om åtgärden verkligen har någon effekt.

  Det är ett stort problem att det saknas tillräckligt intresse och ekonomiska medel för att undersöka de alternativa medlen. Läkemedelsföretagen satsar stora resurser på mediciner de kan patentera och som de hoppas kan ge god lönsamhet. Jag hoppas att Martin Ingvar och hans forskare medverkar till att hitta pärlorna inom alternativmedicinen och sätter stopp för dem som tjänar pengar på att lura människor när de är som svagast på grund av sjukdom.

 3. Jalle skriver:

  Vi får hoppas att din optimism visar sig befogad och mina onda aningar obefogade. Jag håller med om det önskvärda i att fler alternativa medel testas, med största sannolikhet finns myckett att hämta där. Som du påpekar är ett stort problem att det inte finns incitament för läkemedelsbolagen att forska här, så länge de inte kan ta patent på t ex en ört. Det är bl a därför jag är orolig över att Ingvar får tjänsten. Om jag förstått signalerna i pressmeddelandena rätt så är han inte intresserad av att försöka forska fram verksamma naturmedel, utan fokus ska ligga på undersökningar av placeboeffekten, något som förvisso är viktigt och intressant, och där han har goda vetenskapliga meriter. Men den underliggande idén verkar vara att alla resultat åstadkomna med alternativa behandlingar enbart beror på placeboeffekten.

 4. noachid skriver:

  Många naturmedicinska preparat och substanser har varenskapligt stöd i fackgranskade tidskrifter, men i mindre utsträckning än vad som krävs hos läkemedel.

  Pröva själva att söka i medline, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ,
  på ex gukmeja (curcuma), rosmarin (rosmarinus), eller ginseng (Panax ginseng)

  Idag 2011-02-21 gav sökningen på Panax ginseng över 3400 träffar!

  Dock, naturmediciner i forskningen är ofta mindre studier, ofta på försöksdjur istället för människor och studier av biverningar är ofta få och möjligen inte lika fullständiga som hos läkemedel.

  / Niklas

 5. Hans Iwan Bratt skriver:

  Det finns mängder av substanser och behandlingar som sägs ha en viss verkan i enstaka vetenskapliga rapporter. Därmed är det dock inte rätt att säga att det verkan har vetenskapligt stöd. Den slutsatsen kan först dras när rapporten granskats av oberoende forskare och försöken upprepats.

  Jag följde ditt råd och läste om curcuma på PubMed och valde artikeln Reversal of multidrug resistance in human breast cancer cells by Curcuma wenyujin and Chrysanthemum indicum. Artikeln är publicerad i Elsevier Sciences tidskrift Phytomedicine publicerar forskning inom alternativmedicinen, se Phytotherapy

  Det är för tidigt för att det ska vara möjligt att hitta kommentarer till artikeln och än mer så när det gäller uppföljande studier. När det skett kan man tala om vetenskapligt stöd.

 6. Tarzan skriver:

  Varför tro på alternativ medicin eller liknande – varför tro på att GUD eller någon annan kan ge dig healing. Ta en PROZAC och var glad eller varför inte gå till en läkare som skriver ut narkotiska preparat.
  Eller ta LSD som utvecklades av ett Schweiziskt läkemedelsföretag på 60 talet.
  VETENSKAPEN ÄR STÖRRE ÄN GUD !!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: