Nu startar salladsjakten i Stockholm

Ewa Silfverberg Liljeros, förste ombudsman på Hotell och restaurangs avdelning Öst, som omfattar Stockholm och Uppsala, förklarar i DN att facket kommer sätta restauranger i blockad som inte underordnar sig facket och skriver på kollektivavtal. ”Det är vår traditionella och helt lagliga metod.”

Är det verkligen lagligt att tvinga företag att skriva på sådana avtal? Har det ingen betydelse om de som arbetar i företaget inte vill? Vad säger lagen egentligen?

Reglerna finns i den kopiöst röriga medbestämmandelagen. Den måste varit skrivet en sen natt då arbetsmarknadens parter brukar göra upp.

I §41 står det, skrivet på vanlig svenska, den som har tecknad kollektivavtal får inte strejka eller delta i blockad, etc om kollektivavtalet ingåtts med en organisation som
a) inte ”i behörig ordning” beslutat om åtgärden eller
b) om åtgärden strider mot fredsplikt i kollektivavtal eller
c) om åtgärden gäller kollektivavtalet eller MBL eller för att stödja någon som inte själv får strejka

Men lagen är tolkad av av den partiska Arbetsdomstolen med representanter för fack- och arbetsgivare som principiellt har det gemensamma intresset att försvåra för de företag och medarbetare som vill fixa avtalsfrågorna själva.

Centerpolitikern Fredrik Federleys ”En annan Salladsbar” kommer att bli ett intressant testcase. Han kommer ta striden mot fackets övervåld!

Det finns 10.000-tals företag i Stockholm utan kollektivavtal. Nu ska de tvingas på knä av socialdemokratins fackliga del. Förhoppningsvis tar föreagen i stället striden tillsammans. Tvingas Stockholms restauranter skriva på så kommer snart samma metoder användas mot Stockholms hantverkare och tjänsteföretag och deras medarbetare.

Självklart måste denna absurda, oliberala lag ändras. Svenskt Näringsliv, som annars stödjer den svenska modellen med kollektivavtal skriver ”Inför förbud för fackliga organisationer att vidta stridsåtgärder mot företag där organisationen saknar medlemmar.”

De viktiga frågorna är nu;
– Behövs MBL? I Danmark t.ex. lär sådan lag inte finnas.
– Om vi ska ha denna typ av lag, hur ska den fungera

Vad anser alliansregeringen arbetsmarknadsminister?
– Det här är en legitim konflikt och man har rätt att göra så här. Jag kan inte se att alternativet hade varit bättre. Då måste nämligen någon avgöra om det är rimligt och proportionerligt och vem denne någon är, är det ingen som har förklarat för mig, sade Sven-Otto Littorin i Ekots lördagsintervju.

DN: Facket vill rensa upp bland Stockholms krogar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: