Dra in stödet till naprapaterna

Min text om Naprapati fick nio läsvärda kommentarer – inte minst nr 9 som dokumenterar en rad brister i den undersökningen om Naprapati som fick så omfattande och positiv presentation i massmedia. Och beklämmande nog även på Karolinska Institutets webb.

Undersökningen kritiseras starkt även i Dagens Medicin. Några citat:
– … studien en miss, skriver sex företrädare för sjukgymnastförbundet
– Studien haltar dock betänkligt och verkar i metod och upplägg ha som sitt främsta syfte att sälja in naprapati som behandlingsmetod hos landstingen.
– När det sedan gäller den aktuella studien så kan man ju inte annat än undra hur den överhuvudtaget kunnat bli publicerad. Den håller ju närmast löjeväckande kvalitet rent vetenskapligt.
– Jag [har] genomfört en sökning fram till och med Jan -07 med sökord naprapat och olika former av detta i de stora med[icinska] databaserna utan att egentligen finna några studier i ämnet kopplade till ryggbesvär.
– Hur kan studien ägt rum när naprapater inte ens har godkänd utbildning från högskola verket? Diskussioner är inte aktuellt!
– OK, det var en kass studie som man inte kan dra så många slutsatser av.
– Man blir ju trött när en erbarmligt dålig studie trummas ut som om de hade lösningen på nack- och ryggproblemen. smärta i nacke och rygg.

Vilken sågning!

Sedan 1998 är naprapater legitimerade av Socialstyrelsen. Den måste bort, då den ju får folk att tro att naprapatisk behandling har någon effekt. Det är upp emot 200.000 patienter luras varje år i Sverige.

Sju landsting erbjuder naprapati, tre i egen regi och fyra genom att remittera patienter till extern behandlare.

Är det förenligt med landstingens uppdrag? Landstingen ska ju följa Hälso- och sjukvårdslagen. I lagens § 3a står det ” När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet skall landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.” Det tolkar jag som att landsting inte har rätt att erbjuda, eller bekosta, annan behandling än som överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Annonser

3 Responses to Dra in stödet till naprapaterna

 1. goranr skriver:

  Eftersom under och katastrofer slår som starkast när pressen rapporterar, och alternativmedicin betraktas som god eftersom den kan sägas vara underdog, så förvånar det mig inte att rapporterna är som de är. Hade jag inte läst din blogg så hade jag inte vetat att den som utförde undersökningen var naprapat, vilket inte är en helt ointressant information när man ska studera studien.

 2. Tobias skriver:

  Varför så grinig på naprapater och sen har du ads från två kiropraktorer?
  De jobbar ju åt samma håll.. Varför denna surhet? Är det inte bra om det blir lite mer skriverier från dessa yrkesgrupper?
  Konstig inställning du verkar ha, hålla på och slå i luften utan att träffa bollen…

 3. […] inte är tillräckligt kritiska att granska påståenden om att det har stöd i forskning här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: