Fred på gång mellan Israel och Palestina?

Kanske kan det ändå komma något positivt ut av den senaste ohyggliga utvecklingen i Gaza. Den folkvalde presidenten Mahmoud Abbas har tillsatt en expeditionsministär när den tidigare regeringen utsedd också den av folket fallit samman och privata ”militärer” mördat, och fängslat poliser som stod under presidentens befäl i enlighet med beslut av Palestinas parlament. Gaza har därmed blivit en ”skurkstat” som styrs utan lag av diverse väpnade grupper.

Men detta kan som sagt leda till något positivt. USA och EU återupptar det ekonomiska stödet till Palestina då den nya regeringen förklarat att den respekterar ingångna avtal om erkännande av Israel. Förmodligen kommer Israel angripa Gaza för att förhindra att de grupper som nu har makten där, med stöd av bl.a. Iran, inte ska ges möjlighet att förverkliga sitt uttalade mål att förgöra staten Israel. Därigenom löses till slut den kris som valet av Hamas skapade.

Men, säger några, varför respekterades inte det palestinska folkets val av Hamas. Alla anser ju att valet var demokratiskt.

Det är givetvis det palestinska folkets rätt att välja vilken regim det vill, men det ledar lika självklart inte till att andra länder accepterar denna regims värderingar och aktioner.

Till det bör läggas att valet var demokratiskt bara i dess mest begränsade mening. Alla fick rösta och rösthemligheten var säkrad. Men valmöjligheterna var begränsade mellan ett Al-Fatah som var ökänt för sin korrupthet och Hamas som med ekonomiskt stöd från Iran, svarat för en omfattande social verksamhet.

Om denna utveckling sedan leder till att den nyvalde ledaren för arbetarpartiet och nye försvarsministern ytterligare stärker sin ställning så kan han bli Israels premiärminister och återuppta sin roll fredsduva. Med fungerande relation till Mahmoud Abbas kan förutsättningarna för en konstruktiv fred vara bättre än på mycket länge.

DN: Palestinska krisregeringen har tillträtt
SvD: Israeler i norra Gazaremsan 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: