Glöm inte facket, Niklas

Att läsa Niklas Ekdals söndagskrönikor är en njutning. Tänk om det gick att rösta på honom i riksdagsvalet. Ekdal beskriver den nya fördelningspolitiken som regeringen och Sverige behöver: väck med LAS, fler jobb som ger fler jobb, lärlingsplatser, bostadslån till ungdomar, kunskapsskola, platt skatt, individuell föräldraförsäkring och höjt barnbidrag.

Givetvis måste LAS bort. Skolan måste ge kunskaper som alla behöver på jobbet och för att fungera i samhället. individuell föräldraförsäkring och höjt barnbidrag. Allt det är bra, men Ekdals politik räcker ändå inte riktigt.

Lärlingsplatser är en självklarhet men de ska inte bara finnas för ungdomar. Alla företag bör få lägre kostnader om de åtar sig att utbilda anställda så att de uppnår fastställd kompetens. Det innebär en satsning på livslångt lärande som kunskapssamhället kräver.

Fler jobb förutsätter att arbetsgivarna har råd att anställa även dem som inte har helt rätt utbildning och själv ger de kunskaper som behövs, men också att de som inte jobbar lika bra blir billigare.

Bostadslån behöver också de som inte är ungdomar, t.ex. vid flytt till dyra områden som Stockholm. En bostad är en bra investering, men det hjälper ju inte om bankerna inte ställer upp.

Platt skatt är motsatsen till ”instegsjobb genom lägre skatter eller startlöner”. Men än ännu mer platt skatt än idag är inte angeläget. De flesta har mindre än 317.700 (snittlönen var 2006 ca 270.000 kr) och har ingen marginalskatt utan betalar samma procentsats i form av kommunalskatt, moms och arbetsgivaravgifter.

Det Niklas Ekdal glömmer är facket som är den allvarliga hämskon på utvecklingen. Facket har tvingar företagen på knä. Hot om förödande strejk tvingar företagen att gå med på i stort sätt allt som facket begär. Lagstiftning om proportionella stridsåtgärder mellan parterna måste införas med det snaraste.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: