Rätt att jämna ut inkomster mellan åren

Det är ett utmärkt förslag som några centerpolitiker läggar fram på DN Debatt. Det finns givetvis ingen anledning att ha olika regler för försäkringar som ger garanterad inkomst vid sjukdom eller arbetslöshet.

I artikeln skriver författarna att ”socialdemokrater och folkpartister brukar hävda att alternativet till en obligatorisk inkomstförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet bara leder till att medborgarna tvingas försäkra sig privat”, men det är inte en riktig beskrivning av Fps ståndpunkt. Fp anser att förmånstaket ska vara 33.000 kr/månaden och inga premier ska betalas för en högre förmån. Den som vill ha en högre ersättning får ta en privat försäkring. Hur stor ersättning Centerpartiet vill ha vete fåglarna.

Men det finns ett ännu bättre förslag:

1. Samma grundtrygghet för alla sjuka och arbetslösa oberoende inkomst finansierad över skatten. Ersättningen bör vara lika stor för alla.

2. Inför en allmän rätt för alla att spara obeskattade inkomster till en personlig fond för utjämning av intäkter. Skatt betalas när pengar tas ut från fonden. Man bör ha rätt att avsätta hur mycket som helst till fonden och använda uttagna pengarna till vad som helst. Den som har fonderade medel måste först använde dem innan personen får tillgång till grundtrygghetsersättningen.

Det är alltfler som har inkomster som varierar starkt från år till år, t.ex. artister, egenföretagare, anställda med bonuslön, provision, mm. Den med fast lön kan vilja ta ledigt för studier eller för att pröva på eget företagande. Den som nu arbetar i en bransch som går extremt bra och som därmed får kraftigt löneförhöjning kan lättare acceptera sänkt lön när företagets lönsamhet sjunker om personen har en buffert i form av en personlig fond.

Fonderna bör förvaltas av banker och liknande institutioner som får konkurrera med att ge god avkastning på insatta medel.

DN: ”Avskaffa a-kassan och sjukförsäkringen”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: