Är Svenska Kyrkan för stening av otrogna?

Eftersom Gud på flera ställen i Bibeln uppmanar till stening har Svenska Kyrkan fått följande fråga:

Vilken inställning har Svenska Kyrkan till stening av otrogna? Bakgrunden till denna kanske märkliga fråga är att person som driver en friskola uttalat sig för stening med hänvisning till Islam. Denna uppgift fick mig att undersöka vad Koranen säger. Det visade sig att det inte finns något om stening av otrogna i Koranen men att Mohammed enligt Haditherna vid flera tillfällen beordrade stening.

Jag tog sedan reda på vad Bibeln säger om stening. På åtta ställen uppmanar Gud till stening. Vilken tolkning gör Svenska Kyrkan av dessa uppmaningar? Mot bakgrund att det tyvärr verkar finnas åtskilliga personer som principiellt förordar stening undrar jag om Svenska Kyrkan agerar mot denna barbariska uppfattning.

Det enda uttalandet mot stening som finns på er webbplats är skrivet av en Matilda Bengtsson med den högst opassande sidrubriken ”Blablablablabla”. Det verkar inte vara något officiellt ställningstagande till stening vare sig mot bakgrund uppmaningarna i Bibeln eller på grund av att det förefaller finnas andra som förordar stening med hänvisning till sin tro.

Frågan är ställd på Svenska Kyrkans webbplats. Deras svar kommer att publiceras här, ev genom en länk.

2 Responses to Är Svenska Kyrkan för stening av otrogna?

  1. Nineve skriver:

    Lite grundläggande Bibelkunskap hade kanske varit på sin plats? Du vet den där Jesus…han tog på sig alla världens dödsdomar på korset för att frikänna alla människor.

    ”Då kom de skriftlärda och fariseerna fram till honom med en kvinna som hade gripits för äktenskapsbrott. De ställde henne mitt framför sig och sade: ”Mästare, den här kvinnan greps på bar gärning, när hon begick äktenskapsbrott. I lagen* har Mose befallt oss att stena sådana. Vad säger då du?” Detta sade de för att snärja honom och ha något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och skrev med fingret på marken. När de stod kvar och frågade honom, reste han sig och sade: ”Den som är utan synd må kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och skrev på marken. När de hörde detta gick de därifrån, den ene efter den andre, de äldste först, och han blev lämnad ensam kvar med kvinnan som stod där. Jesus reste sig upp och sade till henne: ”Kvinna, var är de? Har ingen dömt dig?” Hon svarade: ”Nej, Herre, ingen.” Då sade Jesus: ”Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer!” Johannes 8

  2. […] Svenska Kyrkan svarar om stening av otrogna (Svar från Svenska Kyrkan på frågan om dess inställning till stening av otrogna.) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: