Fler katolska sexövergrepp i Sverige

I dag offentliggör Katolska Kyrkan det första fallet av våldtäkt på minderårig i Sverige. Det ska ha begåtts av en präst för ca 50 år sedan. Är det det enda? Varför har inte det aktuella fallet offentliggjorts tidigare?

Vi vet inte om det finns fler fall. Däremot finns det tecken på det.

I andra länder har Katolska Kyrkan försökt att tysta ned dessa brott. Erkännandena har först kommit när bevisen varit överväldigande. Och då har man gjort allt för att komma undan straffen, t.ex. genom att gömma undan förövarna och fiffla undan sina pengar så att den enormt rika Katolska Kyrkan verkar bankrutt för att slippa betala skadestånd till de 1000-tals barn prästerna våldtagit.

Bakom detta agerande står påven. Redan 1962 sände Vatikanen ett brev till biskoparna om de omfattande sexövergreppen. 2001 blev nuvarande påven ansvarig för hur dessa övergrepp skulle hanteras. Han sända detta år ut ett nytt brev till alla biskopar inga uppgifter om övergreppen fick lämnas till myndigheterna. Påvlig konfidentialitet skulle gälla. Den som bryter denna hemligstämpel bestraffas, t.ex. med uteslutning ur katolska kyrkan vilket för en katolik är detsamma som att för evigt dömas till helvetet. De drabbades barnen och föräldrarna har hotats med uteslutning och helvetet om de inte teg om övergreppen. Läs mer om bevisen här.

Det är genom denna utpressning som påven tystade de katolska präster i Sverige som kan ha känt till sexövergreppen i Göteborg och som gör att ev andra liknande övergrepp i Sverige effektivt tystas ned.

Det är bara att hoppas på att andra som drabbats av präster i sexuell nöd vänder sig till polisen och Katolska Kyrkan ställs till ansvar.

DN: Katolsk biskop ber om ursäkt
SvD: Katolsk biskop ber om ursäkt

2 Responses to Fler katolska sexövergrepp i Sverige

  1. Alexandra skriver:

    Ja, du… jag blir så förbannad! Pedofiler, sexuella övergrepp, skyddandet av nazister under Andra Världskriget etc. etc. Listan kan göras lång… och som arkeolog, vet jag att så fort någon arkeolog hittar något kontroversiellt av religiös art, då är den Katolska Kyrkan där…

  2. […] likhet med den Katolska Kyrkan (Fler katolska sexövergrepp i Sverige) har Jehovas Vittnen sina sexskandaler. Uppdrag granskning redovisade för en tid sedan flera fall […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: