Stöd även religionsmissbrukarnas barn

100.000-tals barn till missbrukare av alkohol och andra droger får inte den hjälp de behöver av samhället. På DN debatt skriver folkhälsominister Maria Larsson att det framför allt beror på att skolan inte ingriper, men också att samordningen mellan olika ansvariga myndigheter fungerar illa. Det gör att barn med allvarliga problem inte upptäcks alls eller inte får någon hjälp.

Maria Larsson visar i DN att hon är beredd att vidta en rad åtgärder för att i vart fall minska detta problem. Men hon gör ett allvarligt misstag. Utgångspunkten får inte vara varför ett barn inte får en acceptabel uppväxtmiljö, t.ex. genom drogmissbruk. Ur barnets synvinkel är det sekundärt om det far illa på grund av alkoholmissbruk eller någon annan anledning.

Det finns två andra viktiga orsaker än droger till att barn tvingas leva i en osund miljö: föräldrar med allvarliga psykiska problem och föräldrar som tillhör religiösa sekter.

Vid psykiska problem blir till slut ofta, men långt ifrån alltid, vården inkopplad. Där finns expertis med förmåga att ställa diagnos, motivera till behandling och som kan skydda barn från sina föräldrar när sjukdomen gör det nödvändigt.

Annorlunda är med de extrema religionsmissbrukarna. Till denna grupp hör de som är helt hängivna till olika religiösa och liknande världsfrånvända läror. Två exempel på sådana sekter:

De omtalade Plymouthbröderna uppfattar världen omkring sig som styrd av satan och isolerar sig därför från denna onda värld. Barnen får lära sig att barn som inte tillhör sekten kommer till helvetet. ”Mannen är familjens överhuvud. Gifta kvinnor får inte arbeta och homosexualitet kommer från djävulen. Gud skapade människan för 6 000 år sedan, evolutionen är en bluff skapad av antikrist för att leda människan bort från Gud. Radio, tv, film och Internet är redskap för djävulen och får inte användas.” (Aftonbladet)

De välkända scientologerna har en i sanning extrem lära. De påstår att människosläktet för 75 miljoner år sedan blev infekterat av utomjordingar. ”Den onde Xenu, härskare över den Galaktiska Konfederationen fraktade miljarder utomjordingar till Jorden och dödade dem med hjälp av vätebomber. Efter detta åkte deras odödliga själar, thetaner, upp i atmosfären där de tillfångatogs och placerades i 3D-biografer där de hjärntvättades med hjälp av filmer (det så kallade R6-implantatet). Sedan släpptes thetanerna ut och har därefter klamrat sig fast vid människorna som ett slags andliga parasiter (kroppsthetaner) och orsakar olika problem.”

Detta är två exempel där föräldrar ger sina barn en fullständigt förvriden uppfattning om världen som allvarligt försvårar för dem att fungera i den verkliga världen.

Skolan måste få som en tydlig uppgift att bedöma hur elevernas har det hemma. Om deras föräldrar är fångade i missbruk – av droger, psykiska störningar, extrem religiositet – så måste skolan tillsammans med andra myndigheter gripa in, t.ex. med obligatorisk samtalsterapi. Kunskapen om droger och psykiska störning är måhända otillräcklig, men kunskapen om religionsmissbruk är obefintlig. De lokala myndigheterna måste också kunna ställa diagnos, motivera till behandling och som kan skydda barn från sina föräldrar religiösa fantasier gör det nödvändigt. Gör något åt det också Maria Larsson.


DN: ”Skolan förmår inte hjälpa när föräldrarna dricker”
Taggar: Missbruk, Barnens rätt, Maria Larsson, Droger, Religion, Skolan, Plymouthbröderna, Scientologerna
Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant

Annonser

5 Responses to Stöd även religionsmissbrukarnas barn

 1. Magnus Holmberg skriver:

  Hej!

  En fundering är att sektbegreppet sträcker sig utanför det man menar vara religion. Det torde således omfatta alla grupperingar med sekttendenser.

  Uppfattningen på att vad som avser ”fungerar i den verkliga världen” är också omdiskuterat. Vad gäller elever från sekter visar erfarenhet att de kan fungera både studiemässigt och socialt bra i skolan.

  Mvh/Magnus

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jag håller med om att det finns åtskilliga sekter som inte är religiösa i vedertagen mening. Scientologi-”kyrkan” är ett gott exempel på en sådan.

  Formuleringen “fungerar i den verkliga världen” syftar på exemplen Plymouthbröderna och Scientologerna som båda strävar efter att isolera sina barn från ”den verkliga världen” och i stället stänga in dem i en fantasivärld. Den förra sekten i en kreationistvärld som gör att barnen inte kan förstå den värld de ska leva i och den senare sekten i en slags grotesk Science fiction-roman.

  Du skriver att erfarenheten visar att barn inom dessa sekter fungerar studiemässigt och socialt. Intressant. var kan jag läsa mer om det?

 3. Magnus Holmberg skriver:

  Hej!

  Det var mer sekter i allmänhet, tex Jehovas vittnen, tidig trosrörelse etc, jag avsåg. Jag har inte läst något om Plymouthbröderna eller scientologerna. Har aldrig stött på forskning eller erfarenhetsmässigt något som sociologiskt säger så mycket om Plymouthbröderna eller scientologerna.

  Mvh/magnus

 4. Andreas skriver:

  Hej Hans Iwan,

  Jag tycker precis som du! Skolorna vet givetvis vad som är bäst för våra barn, och den har ett ansvar att vägleda och korrigera de små redan från de första inlärningsåren. Vidare har skolan även ett ansvar gentemot samhället att ange familjer som inte följer mönstret. Barn till föräldrar med avvikande sexuellt beteende tycker jag också bör ingå i den här gruppen.

  Gäsp.

 5. Kaj skriver:

  Bloggpost om Hans Iwan Bratts anmälan till Skolverket:

  http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2007/09/sharia-dementeras.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: