Jehovas Vittnen missbrukar religionen

– Uteslutning är något som varje medlem fruktar, och det med all rätt. Från den dag du blir utesluten får dina vänner inte längre hälsa på dig om de möter dig på gatan. De ska betrakta dig som död.

Det skriver Noomii Lappalainen i senaste numret av Humanisten. Artikeln upprör. Hon lämnade Jehovas Vittnen när hon var 14 år. När hon var 15 gick hon till socialtjänsten och berättade hur hon blev behandlad. Men socialen kontaktade föräldrarna och sedan blev allt än värre. Räddningen var att hon fick gå i en vanliga skola, med barn som inte var underkastade sektens regler och förvridna världsuppfattning.

På nätet beskriver Christer Johansson hur han lämnade Jehovas Vittnen och därmed nästan helt förlorade kontakten med två av mina barn, min mor, mina syskon och alla mina tidigare vänner:

”Jag fann snart att liksom Jehovas vittnens lärosystem och organisation visat sig vara en mänsklig konstruktion, så var också den ”heliga” boken Bibeln det. Just de texter och böcker som jag använt som måttstock för att pröva Jehovas vittnens tro. Jag hade funnit att mycket av det som Vittnena lärde inte alls hade något verkligt stöd i Bibeln. Nu fann jag att mycket av det som Bibeln verkligen innehöll på samma sätt helt uppenbart var människors tankar och ingenting annat. Vad mera var, texterna återspeglade ofta primitiva uppfattningar präglade av forna tiders okunskap och de var färgade av och speglade den världsbild och människosyn som rådde i den miljö där de hade sitt ursprung. En människosyn som inte gick ihop med den människokärlek, tolerans och humanism som jag alltid känt varmt för, t. o. m. som ett Vittne. Knappast ‘Guds ord’, alltså.”

Jehovas Vittnen är urtypen för en extrem sekt, långtgående isolering av medlemmarna, en ond omvärld, en auktoritära ledning, förtryck av kvinnor och en detaljregleringen av vardagen. Vittnena är extremt bokstavstroende.

De är övertygade om att Harmageddon är mycket nära. ”Harmageddon beskrivs som det slutliga kriget mellan Gud och Satan. På Guds sida finns Jesus, änglarna och Jehovas vittnen, på Satans sida hans onda änglar, demonerna, och alla människor som inte är Jehovas vittnen. Kriget finns beskrivet i Uppenbarelseboken 19:17-21. Hela vår civilisation kommer att utplånas av Gud, allting som människor har byggt upp här på jorden. Alla människor utom Jehovas vittnen kommer att dödas. Man tror att det kommer att bli totalt kaos och anarki på jorden, och att Gud också kommer att använda sig av naturkrafterna för att rasera byggnader och döda människor. Man brukar citera ett bibelställe från Jeremia 25:33, där det står: ‘De av Jehova slagna kommer på den dagen sannerligen att ligga strödda från den ena ändan av jorden ända till den andra ändan av jorden.’ Sedan kommer de överlevande, alltså Jehovas vittnen, att bygga upp en ny värld, som kommer att vara god och fri från ondska.” (Hjälpkällan)

I likhet med den Katolska Kyrkan (Fler katolska sexövergrepp i Sverige) har Jehovas Vittnen sina sexskandaler. Uppdrag granskning redovisade för en tid sedan flera fall av pedofili inom sekten. Dessa brott utfördes av enskilda personer och det kan kanske inte sekten ha ansvar för. Däremot har sekten det fulla ansvaret för att den tystade ned saken i stället för att anmäla brotten till myndigheterna.

Nu har samma sak hänt i England. En ledare inom Vittnena har våldtagit pojkar. Trots det får han fortsätta att knacka dörr.

I Sverige har sekten 22.500 medlemmar. Om 30 % av dem är barn så är alltså 7.000 barn i sekten våld. Förmodligen kan flertalet föräldrar betraktas som religionsmissbrukare, dvs ”ett överdrivet engagemang som gör att personen själv, andra personer eller egendom kommer till skada och som personen inte kan avstå ifrån.” Sådant missbruk kan närmast jämställas med sådant som spelmissbruk eller bruk av droger.

Det måste vara en självklar uppgift för landets socialnämnder att granska dessa barns levnadsbetingelser och göra allt som står i deras makt för att de ska goda förutsättningar att leva ett normalt liv.


Taggar: Religionsmissbruk, Barnens rätt, Jehovas Vittnen, Religion, Katolska kyrkan
Andra bloggar om: , , , , Katolska kyrkan
intressant

16 Responses to Jehovas Vittnen missbrukar religionen

 1. Ulf skriver:

  Jag förstår inte vad du menar med missbrukar religion? En religion är en trosuppfattning med regler och normer. Alla som vill tro likadant måste följa reglerna så att inget blir fel.

  Detta används över allt i världen skolan, jobbet, sporten, militärer och i synnerhet svenska lagen. Sedan bara för att det ligger en gudstro med i bilden ändrar ju det facto att regler är regler. Hårt, kallt men sant.

 2. joho skriver:

  All religion är bara till för att kontrollera folk.

 3. marina skriver:

  Skitsnack! Min morsa är utesluten o inte behandlar då mina syskon och mostrar henne som nån skit katten släpat in.
  De bryr sig mer om henne än om oss andra som inte är Jv.
  Så lägg av skitsnacket med att ” Ingen hälsar på mig syndromet”. Fattar inte varför ni ens orkar skriva… Man blir så himla trött!

 4. Maj Larsson skriver:

  Då har hon haft tur som har förstående personer i sin närhet. Jag har levt i ”kylan”i 45 år med ryggsäcken hängande bak. Jag tycker de utövar kvalificerad mobbing med sina uteslutningsmetoder.

 5. Hans Iwan Bratt skriver:

  Till Maj Larsson

  Efter vad jag läst om Jehovas vittnen anar jag det helvete du gått igenom och fortfarande tynger dig. Jag hoppas att du har stöd av vänner när minnena är alltför påfrestande. Kanske kan du få hjälp av någon av följande organisationer:
  Hjälpkällan
  Humanisterna
  Stiftelsen FRI
  Föreningen Rådgivning Om Sekter (ROS)

 6. Hans Iwan Bratt skriver:

  Till Marita

  Tack för dina kommentarer. Jag beklagar verkligen den skada som vittnena förorsakat dig. Jag vill dock inte publicera kommentarerna då de är för personliga, inkl risk att din familj kan identifieras.

  Barnens ateism behöver inte bara vara en reaktion på det som hänt, utan att de också kommit till den slutsatsen själva efter att ha övervägt rimligheten i skilda livsvåskådningar.

 7. Olle skriver:

  Ja Jag har varit Jv i mer än 20 år och har en bra insyn vad som försegår hos Jv. Uteslutna behandlas verkligen inte med respekt även de som har slutat självmant och som inte tror på deras lära mer behandlas på samma sätt. För ett Jv är de bara skräp och man tilltalar inga ex vittnen eller hejar på dem. På möterna ser man ner på sk världsmänniskor( de som inte är Jv) och allt vad Jv läror går ut på är att värva nya medlemmar till deras sekt. Som hos alla andra sekter handlar det om makt och pengar om man synar dem i sömnarna

 8. Hans Iwan Bratt skriver:

  Tack för din kommentar. Det är viktigt att Jehovas Vittnen granskas och deras syn på människor, ”vittnen” respektive utomstående, kritiseras.

  Här gör Hjälpkällan en värdefull insats. Jag hoppas att du har kontakt med dem.

  Jag ser att de nu söker kontakt med avhoppare från JV på Facebook. Svara på deras efterlysning så hjälper du dem att hjälpa andra!

 9. Lovetar skriver:

  Intressant text Jehovas vittnen kättersk kult; http://www.jariiivanainen.net/jehovaswitnesses.html

 10. JB skriver:

  Verkligen en nyanserad och relevant denne Bratt ger då han förutsätter en rad saker med uppenbara brister i kunskaper inom ämnet. Jag föreslår därför denne Bratt att ägna sig åt något som passar dennes intellekt istället för att ge sig på en oberoende gren inom kristenheten. Ventilera gärna åsikter då du verkligen besitter kunskaper, det är varje mans rätt, men ta reda på fakta innan du ger onyanserade och irrelevanta kommentarer på ett publikt forum. Klara brister i fakta ger bara en låg trovärdighet.

 11. Hans Iwan Bratt skriver:

  @ JB

  Om du anser att det finns något fel i det jag skrivit om sekten hade det väl varit lämpligt med exempel.

  Du påstår att JV är en gren inom kristenheten. Det är diskutabelt enligt t.ex. Wikipedia . En katolsk webb tar skarpt avstånd från JV.

  För mig är det likgiltigt om JV är kristet eller ej. Det jag tycker är avskyvärt är hur Vittnena behandlar sina barn.

 12. Vickan skriver:

  Jag funderar bara på alla hur det är med alla som är medlemmar i svenska kyrkan (typ i stor sett alla i sverige, om man nu inte gått ut)… Hur behandlar de sina barn? Jag tycker mig höra om väldigt mycket barnmisshandel, barn som lever i misär, barn som blir sexuellt utnyttjade.. BRIS är nedringda av barn som mår dåligt… Vad jag vet så blir de som är barn till Jehovas vittnen väldigt bra behandlade och som lärare i skolan så tycker jag att föräldrarna är väldigt trevliga och barnen glada, trevlig och väluppfostrade, något som man tyvärr inte kan säga om alla andra föräldrar/barn.

 13. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jo, det finns förfärligt många barn som misshandlas. Det speciella med Jehovas Vittnen är att de kräver av sina medlemmar att barn ska misshandlas.

 14. Torbjörn Eriksson skriver:

  Någon som vet vad Jehovas har för syn på sjuka människor!
  I det här fallet cancer.
  Anses dom som förlorade och skall bort ur gemenskapen?
  Ska ett äktenskap avbytas om maken/makan blir sjuk?

  Är synen så att man ser äktenskapet i helhet och blir en partner sjuk får inte heller maken/makan följa med till Jehovas himmelrike och därför måste relationen avslutas för att den sjuke anses som förlorad.

 15. Hans Iwan Bratt skriver:

  @ Torbjörn Eriksson

  Det finns ju mängder av information på Internet om Vittnena. Här är några källor

  1. Ett högaktuellt tips är intervjun med anledning av Gardells film:
  2. http://hjalpkallan.se/
  3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jehovas_vittnen
  4. http://www.filippos.se/jehovas.htm
  5. http://www.fri-sverige.se/
  6. http://www.livetsresa.se/contents.html

  Så här skriver JV på ett ställe
  IF YOU ARE DIAGNOSED WITH BREAST CANCER
  – Expect to spend a year or more focusing on treatment and recovery.
  – When possible, choose competent doctors who respect your needs and beliefs.
  – With your family, decide whom you will tell, and when. This will allow your friends to show their love for you and to pray with
  you and for you.—1 John 3:18.
  – Cope with emotional strain through Bible reading, prayer, and upbuilding meditation. —Romans 15:4; Philippians 4:6, 7. ˘ Talk with others who have had breast cancer and who will be encouraging to you.—2 Corinthians 1:7.
  – Try to focus on today’s concerns, not tomorrow’s. “Never be anxious about the next day,” Jesus said, “for the next day will
  have its own anxieties.”—Matthew 6:34.
  ˘ Budget your energy. You need sufficient rest.

  Däremot är det klart att JV är fullständigt emot blodtransfusioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: