Reinfeldt är brukspatron och Littorin hans rättare

För en liberal är moderaternas arbetsmarknadspolitik djupt motbjudande. Den ser framtiden i 1800-talets strukturer. Då var det brukspatronen som bestämde det mesta över sina anställda, kontrollerade var de var och vad de gjorde.

Alla, förutom adeln och några bönder, skulle tillhöra skrån, motsvarigheten till vår tid fack. Maktens män såg inte individerna utan det var gråa klumpar av arbetskraft.

Moderaterna drömmer om ett återgång till 30-talet då människokraft ansågs liktydigt med muskelkraft och inte hjärnkraft, då den ena var utbytbar mot den andra. Moderaterna är inte moderata, de är reaktionära. Fredrik Reinfeldt ser sig som brukspatron och Littorin är hans rättare.

Den socialliberala arbetsmarknaden består av fria människor som tar ansvar för sina liv inklusive var, hur och för vem de arbetar och på vilka villkor. De gör själva en avvägning mellan arbete och fritid. De styr över sin egen ekonomi. När livet inte fungerar så finns det stöd från samhället. Så fungerar det för landets alla småföretagare och så kan det också fungera för dem som är anställda.

Arbetsmarknaden fungerar illa för ett den är genomreglerad och för att arbete är så högt beskattat. Arbete, liksom alkohol, är högbeskattat och i båda fallen minskar efterfrågan.

De liberala visionen är en arbetsmarknad där människor har möjlighet att själva ta ansvar för sin trygghet. På en dynamisk arbetsmarknad är det naturligt med återkommande korta perioder av arbetslöshet. Med längre skatter tar de som arbetat en tid själva det ekonomiska ansvaret och slipper därmed kontrollerande myndigheter som ställer och styr.

Alla har samma arbetsrätt fastställd i lag, inte avtalade efter strider mellan parterna på arbetsmarknaden som avgörs strejker defacto riktade på tredje man som inte har med saken att göra.

Den moderata arbetsmarknadspoliken är eländig och gör det mycket svårt för en liberal att ge fortsatt stöd för Alliansen.


DN: ”A-kassa på deltid kortas till maximalt 8 månader”
Taggar: Arbetsmarknad, Fredrik Reinfeldt, Littorin, Alliansen, Regeringen
Andra bloggar om: , , , ,
Intressant

2 Responses to Reinfeldt är brukspatron och Littorin hans rättare

 1. Maxy skriver:

  Hans-Iwan hej!

  Precis så som du beskriver arbetsmarknaden är så som jag ser den och jag har en känsla av att det inte finns någon motsättning i det som presenteras i regeringens förslag. Det handlar snarare om att tolka orden tror jag, vad lägger man för värdering i det som sägs.

  Friheten att klara sig själv har vi väl alla idag, problemet är väl att så många under (s)-styret har blivit fråntagna det initiativet och ser som sin enda möjlighet att lita till statens kassa.
  Nu får vi lägre löneskatter – så jag kan inte se att det du skriver inte kommer att infrias. Problemet som är idag är väl att många människor inte riktigt har tilltro till sin egen förmåga. Andra som småföretagare klarar sig redan idag alldeles utmärkt på egen hand…

  Jag tror att det är för tidigt att avskriva alliansen 😉

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Branscher som inte själva pressar ned arbetslösheten drabbas av nya högre a-kasseavgifter säger Moderaterna som tyvärr äger frågan i regeringen.

  Det betyder att de som arbetar i branscher med hög arbetslöshet, till exempel fastighets-, hotell-, restaurang-, handels – och livs ska betala en högre avgift, medan de som jobbar i branscher med liten risk för arbetslöshet får en sänkt avgift, skriver Sven-Erik Österberg (s). Lägre avgift får tydligen målare och lärare.

  Varför ska A som tillhör livs betala mer än B som är målare? Det är lika galet som om att det ska vara högre avgifter för dem som bor i Norrland än för dem som bor i Småland. Eller de som är kvinnor än de som är män.

  Anledning till att moderaterna går så fullständigt fel i denna sak är att de ser vanliga människor som del i ett kollektiv. De förstår inte att människor är individer med olika intressen och egenskaper. I moderaternas värld ska alla bagare ha samma lön oberoende om brödet smakar gott. Om en bransch av någon anledning drabbas av motgång, t.ex. teknikdriven omstrukturering, så ska de som jobbar i den få högre arbetsgivaravgift. Det är lika tokigt som om att de som bor i en del av landet som fungerar illa, ska drabbas av högre avgifter.

  Jag hoppas innerligt att de övriga allianspartierna inte bara ser tokigheterna utan också pressar Moderaterna att ändra sig.

  Mycket är bra i Alliansens politik. En återgång till S-ledd regering 2010 vore förfärligt, men hellre avstår jag i från att rösta än stöder en regeringen som visar förakt för den enskilda människan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: