Morgonbönen måste vara frivillig

Kd gillar Jan Björklunds förslag om att stoppa religiösa skolor. Socialdemokraterna också. Även ansvariga för religiösa friskolor är positiva. Har Björklund lyckats lösa den gordiska knuten? Eller finns djävulen i detaljerna?

Klart är att själva undervisningen, dvs lektioner, skolböckerna, uppgifter som ska lösas enskilt eller i grupp, inte får ha förkunnande karaktär. Lärarna får tala om sin religiösa hemvist men de får inte inom undervisningen försöka övertyga andra om dess riktighet.

Men hur blir det då med ”morgonbönen” – detta trätoämne från 1950-talet? Björlund säger att den får vara konfessionell. Och det är ok under den absoluta förutsättningen att deltagandet är verkligt frivilligt. I annat fall är det ett brott mot de Mänskliga rättigheterna.

Faktum är att många religiösa får problem om de inte får utlopp för sin religiositet. De vill få utöva sin religion tillsammans med likasinnade under skoldagen. Det är ett rimligt önskemål. Det är bättre att de får göra det i ordnade öppna former än att det sker i det fördolda.

Inte bara rätten, utan också den praktiska möjligheten, för elever med gemensam livsåskådning att träffas under skoldagen måste också finnas i alla skolor.

Humanisterna, liksom andra livsåskådningsorganisationer, bör ta vara till denna möjlighet och erbjuda material till sina proselyter så att varje elev får en reell möjlighet att göra sitt eget val.


DN: Kd står bakom Björklunds förslag, Religiösa inslag förbjuds i skolornas undervisning
SvD: Religiös undervisning förbjuds
Dagen: S kräver snabbstopp av religiösa friskolor
Taggar: Al Mustafa-skolan, Friskolor, Friskola, Religion, Skolan
Andra bloggar om: , , , ,
Intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: