Jehovas Vittnen bryter upp familjer när någon utesluts

En medlem i Jehovas Vittnen har skrivit ett vänligt brev med anledning av texten Jehovas Vittnen missbrukar religionen. Tyvärr vill han inte att brevet ska publiceras. Det är synd för det är ett välformulerat brev som många säkert skulle anse ge en positiv bild av samfundet. Jag ska därför försöka att så gott det går redovisa det centrala innehållet i hans brev på ett sätt som han förhoppningsvis skulle kunnat godkänt det.

I korthet skriver Vittnet att hot om uteslutning inte är något som medlemmarna tänker på än mindre känner sig hotade av. De som känner tveksamhet till samfundets tro ges råd av församlingen, men accepterar inte medlemmen denna tro eller samfundets livsstil får inte vara med. Den som utför avskyvärda icke-kristna handlingar utesluts. De uteslutna har också möjlighet att återinträda. Den som lämnar eller utesluts vända ryggen till sina vänner. Vittnets beskrivning stämmer väl med vad som skrivs i Wikipedia om uteslutning.

Vittnet avslutar med att han gärna besvarar frågor från mig men bara en i taget och den möjligheten tänker jag ta tillvara.

Det mest intressanta i Vittnets kommentar är det han inte nämner nämligen vad det innebär att vara utesluten. I Wikipedia står det:
Jehovas Vittnen tar, med hänvisning till Bibeln, avstånd från personer som varit med (genomgått dop) men senare lämnat organisationen. Uteslutna och avhoppade familjemedlemmar som lever i samma hushåll får de dock ha kontakt med, men inte samtala med om andliga eller moraliska frågor. Vanligast att man avstår från all kontakt med sådana personer även inom nära familjen.

Den enda frågan till Vittnet blir därför
– Innebär inte avståndstagandet till tidigare medlemmar att det blir extremt svårt för medlemmar, speciellt yngre barn, som inte längre tror på samfundets lära att lämna samfundet och att de därmed förvägras rätten till den lagstadgade religionsfriheten?


Taggar: Religionsmissbruk, Barnens rätt, Jehovas Vittnen, Religion
Andra bloggar om: , , , ,
intressant

3 Responses to Jehovas Vittnen bryter upp familjer när någon utesluts

 1. björn lennart skriver:

  viss religionsfrihet måste ju gälla eget sökande etc

 2. björn lennart skriver:

  barn alltså
  vuxna är ju annat =

 3. björn lennart skriver:

  sista citatet sant = blir svårt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: