Avskaffa semestern

Semesterlagen bör avskaffas. Det är en helt förlegad lag, trots att ändringar införts så sent som i år.

Lagen är extremt krånglig. De som skrivit måste ha haft ambitionen att göra den så svårbegriplig som det bara går. Ett exempel:

Avvikelse från 3, 9, 11, 16, 22, 23, 26, 29 och 30 §§ får göras med stöd av kollektivavtal som på arbetstagarsidan har slutits eller godkänts av organisation som är att anse som central arbetstagarorganisation enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Arbetsgivare, som är bunden av sådant kollektivavtal, av kollektivavtal i fråga som avses i 5 § andra stycket eller av kollektivavtal om avvikelse från 12, 19, 20 eller 21 §, får i angivna hänseenden tillämpa avtalet även på arbetstagare som ej är medlem av den avtalsslutande arbetstagarorganisationen, under förutsättning att arbetstagaren sysselsättes i arbete som avses med avtalet och ej omfattas av annat tillämpligt kollektivavtal.” (Del av §2)

Semesterlagen är också förmyndaraktig och begränsar den anställdes rättigheter.

Därför bör Semesterlagen ersättas med en enkel Ledighetslag.

Ledighetslagen bör ge alla anställda rätt till ledighet ett visst antal dagar per år. Ett lämpligt antal dagar kan vara 150. Parterna kan avtala om fler dagar.

Dessa dagar kan den anställda ta ut under veckoslut, religiösa eller kulturella högtider eller till semestern. Det är inte rimligt i ett mångkulturellt samhälle att ledigheter ska styras av gamla religiösa sedvänjor. Kristna bör få komma överens om när de ska vara ledig precis som de som har annan livsåskådning.

Parterna bör komma överens om när ledighet ska tas ut inom ramen för anställningsavtalet. Dessutom måste lagen ge den anställde rätt att ta ut ledighet som aviserats i god tid beroende på skälet för ledigheten.

Semesterlönen bör avskaffas. Nu ger lagen arbetsgivaren rätt att hålla inne lön under intjänandeåret och fram till dess att den anställda tar ut lönen. Det är förmynderi. Höj lönen så att den inkluderar semesterlönen om 12 %.

Den nuvarande lagen förbjuder en anställd att arbeta på sitt vanliga jobb under semestern. Om pengar är viktigare än ledighet så måste den anställda fixa något annat jobb. Det är ett annat exempel på förmynderi. Självklart ska det vara möjligt att jobba på som vanligt även under semestern. Det innebär att Ledighetslagens regel om 150 dagar kan avtalas bort.


Taggar: Arbetsrätt, Facket, Politik
Andra bloggar om: , ,
Intressant

Annonser

One Response to Avskaffa semestern

 1. Magnus Holmberg skriver:

  Hej!

  Jag förmodar att det skulle innebära ganska stora praktiska problem på arbetsplatserna med en ”flexibel” ledighet.

  Mäniskor behöver ha gemensam ledighet. Även om de flesta helger, för att fokusera på en typ av ledighet, förutom 1 maj och Sveriges nationaldag har kristet ursprung firar inte alla det på ett kristet sätt utan mer på ett ”kulturellt ”sätt. Helgerna blir naturliga samlingspunkter för människor av skilda uppfattningar och då är det bäst i mina ögon att bevara våra klassiska helger. Detta går vi miste om med ett individualiserat flexiblet helgfirande.

  Vad gäller veckohelgen, dvs söndag (och lördag) ligger det mycket visdom i att ta en dag i veckan till en vilodag.

  Vad gäller semestern finns redan nu stora rättigheter att ta denna när man vill (om man nu inte är lärare).

  Vänliga hälsningar/Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: