Byggnads förlorade – en vinst för de mänskliga rättigheterna

Idag är det en glädjens dag. EU-domstolen har slagit fast att Byggnads sabotage mot det lettiska byggföretaget i Vaxholm var brottslig.

Dessutom bröt Byggnads mot de mänskliga rättigheterna, som stadgar att tvister ska avgöras i domstol (art 7), inte på gatan, och att var och en har rätt att själv avgöra i vilka föreningar man ska vara med i (art 20).

Det är bra inte bara för letter och andra som vill arbeta i Sverige och för EU-tanken utan också för de svenska konsumenterna av hus och andra byggnader.

Den svenska byggindustrin är hopplöst föråldrad. Det har inte bara Byggnads ansvar för utan även byggföretagen.

En viktig orsak till det är bristande konkurrens. För den har Byggnads ett mycket stort ansvar som de dock även delar med Byggindustrin.

Nu återförs saken till Arbetsdomstolen som måste ta beslut i enlighet med EU-domen. Förhoppningsvis blir det ett rejält skadestånd.

Samtidigt sitter fack och arbetsgivare och snickrar på ett nytt Saltsjöbadsavtal. Det är stora, starka parter som i hemlighet gör upp över huvudet på jobbare, tjänstemän och konsumenter.

EU-domen är också en kraftfull spark i baken på Sven-Otto Littorin, regeringens svarta får. Förhoppningsvis så kommer du regeringens liberala partier ta strid med Moderaterna för stärkta rättigheter för den enskilde. Centerpartiet verkar vara att lita på, men Folkpartiet har kanske lämnat liberalismen.


DN: Motgång för Byggnads i EU-dom, Domen påverkar svensk arbetsrätt, Här finns åtskilligt att begrunda
SvD: Välkommet bakslag för Byggnads, Bakslag för Byggnads
Intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: