080110: Vägdöden

Svart låda minskar bildöden. Trots nollvisionen dog 500 personer på vägarna 2007. Oerhört trist när det finns en lösning. Och det är inte fler dyrbara vägkameror. Fokuseringen på alkohol är också fel. Den beror främst på att mängden alkohol är enkel att mäta, men det finns vanligare orsaker till olyckorna vanlig trötthet, sömnmedel och annan medicin, narkotika, dåligt humör, distraherande passagerare. Inget av detta fångas av polisens kontroller.

I stället måste vi göra som i Danmark motivera bilägare att installera svarta lådor som registrerar hur bilen betett sig under de senaste tre minuterna. Vid en olycka eller tillbud ska sedan polisen ha rätt att tanka lådan på uppgifter om hastigheter, mm som ger en god bild av hur bilens färd. Tillsammans med en GPS-enhet kan färddata knytas geografiskt, t.ex. för att se om bilen kört mot rött. Därmed blir det möjligt att kartlägga vad som hänt.

Läs prof. Lennart Strandbergs vidräkning Vägverkets trafiksäkerhetsarbete. Han har forskat om olyckor vid Arbetslivsinstitutet. En annan bra artikel av Strandberg: Bättre trafikpolitik med alliansen. Fast av den politiken syns inte ett spår.


DN: Fort men fel
Taggar: Vägdöden, Svart låda, Prof Lennart Strandberg, GPS, Vägverket

Andra bloggar om: , , , ,
Intressant

Annonser

One Response to 080110: Vägdöden

  1. kenneth Jonsson skriver:

    Bra artikel, jag kan bara hålla med. Jag har i mer än 2år att lansera vår svarta låda. Roadscope som den heter. Det finns tyvärr inget intresse. Man vill inte kosta på sig en produkt för för 5.000:- Jag har varit i kontakt med Bussbolag, komunal bussbolag, Åkerier mfl mfl. Inget intresse. Vid bussolyckan i Norra Uppland i fjol, skulle verkligen den svarta lådan kommit till sin rätt. Hade en eller båda bussarna varit utrustad med Roadscope, hade myndigheterna haft en eller två gånger 16 sekunder före och 6 sekunder efter olyckan inspelad. Man hade på någon dag kunnat konstaterat varför. Tyvärr har denna kamera inte GPS kontakt. Men en olycka i en korsning, har den som har kameran beviset om han hade rött eller grönt ljus. Den kan både fria och fälla. Taxibilar i bla annat Korea och Japan är stora användare av Roadbox som endast är en svart låda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: