Varning för scientologernas förskolor

Den ökända sekten scientologerna driver tre förskolor i Stockholm godkända av kommunen och dessutom med rundhänt stöd från kommunen.

Förskolorna heter Måsen, Albatrossen och Tärnan. Tillsammans har de hand om ca 150 barn i åldern 1-6 år. För detta får de ett bidrag på sex miljoner kr per år från Stockholms stad, dvs 40.000 kr per barn och år.

Förskolorna förnekar att de ingår i scientologrörelsen, men informerar på sina hemsidor att de tillämpar en ”pedagogik” kallad Applied Scholastics som författats av Ron L Hubbard, grundaren av scientologirörelsen.

Förskolorna skriver att ”Applied Scholastics är en fristående, icke-religiös (sekulär) organisation som har licens från ABLE (Association for Better Living and Education)  att använda Hubbards utbildningsmetoder och Studieteknologin”

Men ABLE är bara till formen fristående från scientologirörelsen och kontrolleras av rörelsens ledning och bl.a. genom Religious Technology Center (RTC).

Så här presenteras Hubbards metod: ”Studieteknologi är ett inlärningssystem som skapar ett mycket förbättrat resultat om det används exakt (med teknologi menas metoder för tillämpning för att åstadkomma ett specifikt resultat). L Ron Hubbard utvecklade Studieteknologin för att hjälpa studenter att verkligen förstå vad de studerar och i grunden lära sig hur man lär sig.”

Och det låter kanske flott, men de som överväger att anmäla sina barn till dessa förskolor bör först ta reda på vad det är scientologerna har för trosuppfattningar men också läsa vad deras kritiker säger, t.ex. Operation Clambake.

En central gestalt i den scientologiska teologin är Xenu. Denna varelse beskrivs på följande sätt i Wikipedia:

Enligt dessa läror fanns det för 75 miljoner år sedan en intergalaktisk härskare vid namn Xenu, som bestämde sig för att råda bot på överbefolkningen på de 76 planeter han härskade över. Detta gjorde han genom att kalla in folk till en skattekontroll. I stället blev dessa miljardtals människor injicerade med en blandning av alkohol och glykol, vilket gjorde att de blev förlamade, och därefter lastades de ombord på stora rymdskepp och fraktades till Jorden (som då hette Teegeeack), där de placerades i vulkaner och sprängdes med vätebomber. När de dog åkte deras själar – ”thetaner” – upp i atmosfären där de fångades in i elektroniska fällor, varpå de fraktades till stora biografer där de fick se långa filmer där de implanterades med falsk information om sitt förflutna. Efter denna hjärntvätt flockade thetanerna ihop sig i kluster som fäste sig vid de få människor som fortfarande levde och hade kroppar. Fortfarande i våra dagar har vi dessa kluster av kroppsthetaner i våra kroppar, och det är de som får oss att handla irrationellt. Denna händelse kallas The Wall of Fire, Incident II och R6-implantatet.

Xenu blev till slut övermannad av en grupp lojala officerare som satte honom i ett berg där ett kraftfält håller honom fängslad.

Den som kom på denna fantastiska historia var alltså Ron L Hubbard, som också är upphovsmannen till ”studieteknologi”.

BBC hade för en tid sedan ett avslöjande reportage om scientologirörelsen som nu tillgängligt på YouTube; ”Panorama: Scientology and Me”. Den bör alla som bör se som funderar på att anlita de aktuella förskolorna.


Annonser

8 Responses to Varning för scientologernas förskolor

 1. Mia skriver:

  Kan läggas till att scientologer är så skeptiska mot medicin att de många gånger vägrar behandling på sjukhus.

  De lever i tron att allt från tandröta till cancer kan botas med vitaminer och de är emot smärtstillande, bedövning och antidepressiva preparat.

  Inte den bästa miljön för barn, nej.

 2. Mia skriver:

  Ron L Hubbard var förresten sci-fi författare innan han bestämde sig för att starta en sekt.

  Det märks.

 3. tommyhjalmarsson skriver:

  En sak jag inte förstår är att alla typ är överens om att scientolog är stolligt och pekar på att själva idiologin är löjlig. Men handen på hjärtat dumheterna i scientologin (”tron” menar jag inte suga folk på pengar) är ju inte konstigare än Tex. kristen tro.

  Jag tycker det är lite hyckleri att göra sig lustig över typ mormoner och scientologer och ta någon typ av hänsyn till kristen tro. Även troende anklagar de för främmande värderingar och konstigheter: Det om något är väll att skita i det blå skåpet.

  Kristendomen är minst lika stollig.

 4. Emilia skriver:

  Är inte detta något media skulle vara intresserat av?

 5. Jennie skriver:

  Det här är väl länge känt av media ändå, L Ron Hubbard, vem fan bryr sig om han uppfann ABLE? Den studietekniken är ju fan bra! Ett sätt att lära för livet istället för bara inför ett prov; att man ska själv anpassa informationen så att man verkligen förstår den. Jag har verkligen ingenting emot den. Sedan är det ju en del scientologer, framförallt i Clearwater, USA som tror på Xenu men miljoner andra scientologer som inte ens förknippar sig med denna föreställning. Visst, det finns en stor tro om vitaminer som läkemedel, men det visar andra människor tro på, Holistisk medicin etc, har själv testat detta och det har funkat utmärkt, sedan delar jag nog åsikten med många andra scientologer att man ska söka sig till vård om det behövs. Om jag ska läsa ur L mRon Hubbards bok tex står det; get proper care when you are ill, seek proper treatment. Han lämnar det alltså öppet vilken slags behandling, men betonar samtidigt att man ska hitta den rätta behandlingen. Extremister har i alla tider förstört kulters/sekters/religioners rykte. Nu tycker inte jag att vi korsfäster L Ron Hubbars för sin sci-fi historia om Xenu.

 6. Anders skriver:

  tommyhjalmarsson,

  ja, det är ganska märkligt egentligen att vårt samhälle tycks ha en sådan enorm respekt och vördnad för en fantasifull historia om någon som kunde trotsa fysikens lagar och gå på vatten, trolla fram vin av vatten och som föddes av någon som inte haft samlag och ej heller genomgått assisterad befruktning eller liknande.

  I Diogenes Laertius berättas om de grekiska filosofernas liv och leverne, och hur havsguden varit fader till en av de stora filosoferna. Detta verk skrevs ungefär samtidigt som nya testamentet (ca 100 år e.vt.). Men varför springer inte folk omkring och tror att västerlandets stora filosofer egentligen kommer från diverse grekiska gudar…?

  Kanske är det rimligare att tro att människan har ett psykologiskt behov av att göra tillvaron lite mer spännande och kanske också mer tillgänglig för en själv åtminstone?

 7. Midas skriver:

  Jo, korsfäst Ron Hubbar. Han menar verkligen att hans Sci fi är sann. Karln är visserligen inte klok, men de knäppgökar som går på eländet är verkligen ännu dummare. Hubbar är i all fall affärsman! Framgångsrik, rik på pengar men fattig i ande och moral. Bondfångare kallade man sådana tidigare. Verksamheten är inte ett skit bättre än de som skickar ut bluffakturor, säljer homeopatiska preparat utan aktiva eller passiva substanser, idkar utpressning eller annan kriminell verksamhet. Vad kommer det att stå i historieböckerna om Hubbar när han varit död i en generation? Pinsam läsning om vi hade tillgång till den nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: