Scientologerna förbjuder fågel och Tjechovverk

Den befängda scientologrörelsen har förbjudit namnet på en fågel. Då det inte får omnämnas får den här i stället kallas för ping. Det samma gäller ett berömt verk av Anton Tjechov, som därför nedan kallas för Fling.

Tyvärr är det också förbjudet att nämna namnet på den organisation som vidtar åtgärder mot den som utan tillstånd använder dessa ord. Så i fortsättningen kallas den för Ding.

Undrar du vad ping är för fågel? Så här beskrivs den av Wikipedia:

Ping. Det finns ett femtiotal arter runt om i världen varav sju häckar i Sverige. Det finns pingar över nästan hela världen förutom på sydpolen. De lever ofta kring kuster men vissa arter finner man också inåt land, exempelvis på åkrar eller i närheten av människan inne i städer och på soptippar. Bara de två pingarna i släktet Rissa, d.v.s. tretåig ping och beringping, och tärnping finner man ute på öppet hav.

Och vad är det då för pjäs som scientologirörelsen har förbjudit? Wikipedia berättar:

Fling (ryska: Чайка) är en teaterpjäs som skrevs av den ryska dramatikern och författaren Anton Tjechov 1895.

Den är en av Tjechovs mest kända pjäser och har satts upp många gånger, bland annat på Dramaten av Ingmar Bergman 1961, då i Jarl Hemmers översättning från 1928. Den har översatts till svenska ett flertal gånger, senast av Lars Kleberg 2004. En av de senare uppsättningarna av Fling hade premiär 15 september 2001 och spelades på Riksteatern. Regissör var Lars Norén. Den spelades även på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm hösten 2007 och våren 2008.

Ding förbjuder inte bara ping, Fling och Ding, utan även en rad andra namn och symboler, vilket bl.a. gör det svårt att kritisera scientologirörelsen. Orden scientologirörelsen och scientologer är inte förbjudna, men däremot pip, pip, pip och pip. (Gör som i amerikansk TV och ersätter snuskord med pip).

För att se till att de förbjudna namnen och symbolerna inte används på felaktigt sätt har Ding skapat ett omfattande övervakningssystem som måste göra FRA (Försvaret forskningsanstalt, dvs Sveriges spionorganisation) grönt av avund. Ibland, skriver Ding, har det tagit alltför lång tid att upptäcka en ”supressiv person” och att ”lokalisera dolt undertryckande, infiltration, undergrävande verksamhet och korruption inom och utanför Scientologi-kyrkor, -missioner och andra av Kyrkans organisationer”.

En noggrann lista över vad som ska rapporteras till ”Inspector General Network” publiceras på en Dingsida . Där anges vad som ska rapporteras och som förmodligen leda till åtgärder från Dings ledning.  Denna lista bör var och läsa igen mycket noga som funderar på att gå med i rörelsen. Allt du gör kan komma att vändas emot dig. Tänk på att de är dina vänner i rörelsen som förväntas rapporeta ditt minsta felsteg eller självständigt agerande.

7 Responses to Scientologerna förbjuder fågel och Tjechovverk

 1. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jag tror, och hoppas, att (s) vare sig står bakom och än mindre styr det som Svenska Kyrkan gör. Men däremot kan (s) inte frikänna sig från ansvar mot bakgrund av det faktiska inflytande de har.

  Jag tor inte heller att alla riksdagspartier anser att Bibeln är gudsord. Det gör väl f.ö. inte heller Svenska Kyrkan. Den och alla som inte är bokstavstroende anser Bibeln är skriven av människor. Jag vet inte varför de inte tror att deras gud tog större ansvar för innehållet i den bok de kallar helig.

  Alla riksdagspartier deltar inte i kyrkovalen. Det gäller i vart fall inte Folkpartiet. Numera finns det i stället en Fp närstående förening som deltar i dessa val. I många kommuner är det bredare grupper som deltar i dessa val i stället för riksdagspartierna.

 2. Nineve skriver:

  Du kan läsa i svenska kyrkans bestämmelser i §1 att man anser att Bibeln är Guds ord. Detta har S och övriga partier som styr kyrkan inte lämnat in något förslag till förändring av, du kan altså inte anta att de tycker något annat.

  Kan man på samma sätt inte anta att de som sitter i styrelsen för exempelvis föreningen Humanisterna inte delar föreningens övertygelser. Att det förhåller sig att partierna ställer sig bakom Svk kan du tydligt se i fördelningen av statligt stöd….den organisation som de själva leder får MYCKET bidrag, föreningen humanisterna får inget.

  Jag skulle ju inte rösta på någon som sitter i föreningen humanisternas styrelse till riksdagen…..hur kan man då som humanist rösta på de som sitter i kyrkans ledning?

  Och givetvis kan man inte använda ett partis eller en förenings namn utan partiets/föreningens godkänande….skulle några i föreningen humanisterna ställa upp i kyrkovalet under namnet ”humanisterna i svenska kyrkan” krävs givetvis hela föreningens stöd….

 3. Hans Iwan Bratt skriver:

  Ja det verkar som om du har rätt i att Svenska Kyrkan anser att Bibeln innehåller Guds ord.

  Själv har jag i röstat på Folkpartiet, dock aldrig i kyrkoval. Numera deltar inte Folkpartiet i kyrkovalen.

  Hur det är med de övriga partierna vet jag inte, men däremot att det är flera andra grupper än riksdagspartierna som deltar i kyrkovalen.

 4. Nineve skriver:

  Hans visst deltar folkpartiet…fast under namnet ”Folkpartister i svenska kyrkan”…för att få använda ett partis/organisations namn på det sättet krävs givetvis partiets/organisationens stöd……tänkt dig själv ”Föreningen Humanisterna i Svenska kyrkan”….så kan de givetvis inte göra utan att Föreningen Humanisterna vill det.

  Du bör avkräva att det parti du röstar på i riskdagsvalen ställer sig religiöst neutrala för att få din röst!

 5. Hans Iwan Bratt skriver:

  Ok, du har rätt. Givetvis borde inte Fp acceptera att personer ställer upp i kyrkoval med ett namn som inkluderar Folkpartiet. Och givetvis så är det ett starkt argument för att i fortsättningen inte rösta på Folkpartiet.

 6. Nineve skriver:

  Hans framför det till partiet eller till det parti du tänkt rösta på…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: