Präst: Jag vill inte ha ett ”religiöst” samhälle

Änligen blir allt fler religiösa påstod Mohamed Omar, chefredaktör för tidskriften Minaret, tillsammans med Mikael Mogren, teologie doktor och kaplan i Helga Trefaldighets kyrka i Expressen.

Beviset är en undersökning av statsvetaren Magnus Hagevik och samkörning mellan en gallupundersökning i 67 länder 2005/2006 och självmordsfrekvensen. Hageviks undersökning kan det finnas anledning att se närmare på.

I artikeln skriver Omar/Mogren att ”religionen kan vara bra för arbetsmoralen, för den ekonomiska utvecklingen, för folkhälsan och för tryggheten på gator och torg. Vi har själva fått uppleva hur unga människor som mått dåligt och hamnat snett har fått hjälp av sin lokala kyrka eller moské att hitta en ny, sundare livsstil.”

Detta resonemang ogillar prästen Jonatan i bloggen Kognitiv dissonans. Det är en läsvärd kommentar. Bl.a. skriver han

Jag skulle lite syrligt vilja påpeka att muslimerna, å andra sidan, i dagsläget är starkt överrepresenterade bland dem som dödar andra människor av religiösa skäl – vilket gör saken lite mindre imponerande. Men det är klart; ifall man från späda barnaår för höra att man kommer brinna i evighet i helvetet om man tar livet av sig känns det kanske inte som en speciellt lämplig väg ut ur ångest och förtvivlan.

Bloggens programbeskrivning är också intressant:

Kognitiv dissonans
Ett begrepp som betecknar ett psykologiskt och känslomässigt tillstånd där man upplever en besvärande motsägelse mellan vad man å ena sidan tror är sant och vad man, å den andra, vet är sant.

Detta är tydligen en präst det är värt att samtala med.

(Inlägget är också publicerat på Humanistbloggen.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: