DN-fel om metangasen i Sibirien

DN skriver

Nu rapporterar också svenska forskare om att Sibiriens tundra och havskust har börjat läcka den kraftfulla växthusgasen metan. Den rysk-svenska expeditionen ISSS08 har registrerat förhöjda halter av metan på flera ställen längs östra Sibiriens kust.

Men det stämmer inte enligt dagens Vetande Värld. I programmet intervjuas forskningsledaren på expeditionen Örjan Gustavsson. Han säger bl.a. att man noterat att det kommer upp metan från havsbotten, men de vet inte om det kommer mer nu än tidigare eller om det ens är betydande mängder.

Det stämmer alltså inte att det har ”börjat” läcka eller att det rör sig om ”förhöjda” halter. DNs miljörapportering är kritiserad och det verkar faktiskt som om att tidningens uppgifterna inte alltid är rätt.

En annan intressant uppgift som Örjan Gustavsson lämnar är att erosionen utefter Sibiriens 150 mil långa kust är betydande och att det betyder att kol kommer ut i vattnet som övergår till koldioxid och metan. Kanske mest intressant är uppgiften att detta tillflöde inte ingår i IPCCs klimatmodell. Man kan undra hur riktig den egentligen är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: