Hur är det med den globala temperaturen?

Jordens temperatur har ökat med 0,74 grader på hundra år, snabbare under senare tid och vid nordpolen.

Haven blir varmare och glaciärer smälter. Under perioden 1961-2003 steg haven med 1,8 mm/år, men med 3,1 mm/år sedan 1993. Det varmare vattnet  tar mer utrymme och förklarar 57 % och smältande landisen 28% av stigningen.

Satelliter rapporterar att den arktiska isen har minskat med 2,7% per decennium.

Det framgår av den rapport som FN-organet IPCC la fram förra året. Vetenskapsmännen lär vara eniga om utvecklingen. I många länder tar politiker beslut för att stoppa en skenande utveckling med drastiska effekter för var och en runt hela klotet. 

Ändå pågår det en diskussion om vad det är som händer och vad utvecklingen kräver. I demokratier är vi alla ansvariga för utvecklingen och bör efter förmåga försöka förstå och göra det som är nödvändigt.

Vid amatörmässig läsning av rapporten kommer frågor:

–         Varför skrev IPCC i förra rapporten för fyra år sedan att den globala temperaturen ökat med 0,6 grader på 100 år? Var det fel? Kan också 0,74 grader vara fel? 

–         Är 0,74 grader en allvarlig ökning? Vad har det fått för konsekvenser? Och har inte värmen gått upp och ned tidigare? 

–         Värmen har inte ökat stadigt sedan 1850, visar rapporten. Under 1900-talets första decennium sjönk världstemperaturen med ca 0,3 grader enligt IPCC. Under 1940-talet, sjönk den med ca 0,2 grader. 

–         Hur vet man att det den globala temperaturen ökat med just 0,74 grader. Det är så exakt. Hur har man mätt? Kunde man mäta på samma sätt för hundra år sedan?

I rapporten finns det uppgifter om mätningarna (s 32). IPCC har dammsugit vetenskapssamhället och hittat 29.000 dataserier i 557 rapporter. Ett kvalitetskriterium är att serierna ska omfatta minst 20 år. Det verkar vara lite kort tid när man talar om klimat, då klimat ofta definieras som stabila förändringar som skett under 30 år. Dessutom ska rapporterna visa en signifikant ”riktning”. Det innebär att rapporter om klimatet som inte visar någon påtaglig förändring har sållats bort! Är inte det märkligt?

En annan märklighet är att, enligt kartan, så kommer inte en enda av dataserierna från Kina, Indien, Brasilien, Norra Afrika, Arabländerna eller Grönland! De allra flesta kommer från västra USA och ett litet område på Antarktis.

Hur kan man då beräkna den globala temperaturen? 

Det finns många frågor som söker svar. Kanske kan bloggens läsare ge tips.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: