Ökar koldioxiden i luften?

Den etablerade sanningen är att koldioxiden i luften ökar för att vi förbränner olja och kol. Mer koldioxid bidrar till en global uppvärmning som kan få katastrofala konsekvenser i framtiden.

Den globala lufttemperaturen förefaller att ha ökat, även om olika mätmetoder ger något olika resultat. Enligt Hadly CRUT har temperaturen ökat med en grad sedan 1910. Först steg temperaturen en halv grad fram till 1945, därefter sjönk temperaturen under ett decennium, låg konstant fram till 1980 för att sedan stiga med ytterligare en dryg halv grad fram till ca 2000. Därefter har temperaturen varit konstant.

globalmaatvs1961-1991since18501

Förklaringen till denna utveckling ska alltså vara ökad mängd koldioxid i atmosfären. Mätningar av koldioxid på ön Mauna Loa visar en jämn ökningstakt. Märkligt nog sker mätningarna på en aktiv vulkanö. Sådana öar läcker ut koldioxid, men förmodligen har man konstaterat att det inte ska påverka mätningarna utan de ska ge en uppfattning om den globala halten av koldioxid i atmosfären.


allcompared-globalmonthlytempsince1979-andco2

Anledning till att värmen inte ökat på samma sätt som mängden koldioxid är att också andra faktorer påverkar utvecklingen. Den kanske viktigaste faktorn är att det tar tid att värma upp havsvattnet. Värmen i havet förflyttas sedan av havsströmmarna och påverkar i sin tur luftens värme, t.ex. Golfströmmen. På liknande sätt förflyttar luftströmmar värme både horisontellt och vertikalt, t.ex. El Niño. Dessa fenomen förklara varför temperaturen i luften under några år förändras på ett annat sätt än koldioxidhalten.

Men åter till huvudfrågan. Vad vet vi egentligen om mängden koldioxid i atmosfären? Inte alls tillräckligt för att kunna bedöma hur mycket den inverkar på klimatet visar det sig. För att vi ska få en klarare uppfattning sänder NASA i år upp satelliten Orbiting Carbon Observatory (OCO).  Och japanerna gör samma sak.

Enligt hittillsvarande beräkningar släpper människan ut ca 2 % av den koldioxid som varje år tillförs atmosfären, vilket leder till en årlig ökning med 1 %. Det kan förefalla lite, men på några års sikt skulle det innebära en avsevärd ökning.

Men 99%, dvs nästan all, koldioxid som skapas tas ändå om hand, t.ex. genom växternas fotosyntes och havens upptag av gasen. Människans bidrag är alltså minst sagt marginell så det gäller att kartlägga systemet i minsta detalj.

Intressanta frågor som kanske nu besvaras är hur ”koldioxidsänkorna” påverkas när koldioxidhalten ökar och om människan kan påverka deras effektivitet. Möjligen kommer svaren ändra det etablerade uppfattningen om vad det är som orsakar uppvärmningen. Att människans utsläpp av koldioxid har någon inverkan förefaller klart, men hur mycket bidrar andra källor?.

4 Responses to Ökar koldioxiden i luften?

 1. Anders M skriver:

  ”Mätningar av koldioxid på ön Mauna Loa visar en jämn ökningstakt (). Märkligt nog sker mätningarna på en aktiv vulkanö. Sådana öar läcker ut koldioxid, men förmodligen har man konstaterat att det inte ska påverka mätningarna utan de ska ge en uppfattning om den globala halten av koldioxid i atmosfären”
  Du menar förutom mätningar från alla de andra ställena på Jorden från Antarktis till Arkis?
  Se tex här
  Till dessa observatorier till kommer tex. iskärnemätningar både på Grönland samt i Antarkis och Ryska Arktis.
  Det finns redan observationer av CO2 från satelliter. Se tex här.
  Tror du verkligen att det bara är på ett ställe som man mäter och har mätt koldioxidhalten och man sedan litar bara på den mätningen?
  Att man skickar upp satelliter för att ytterligare förbättra kunskapen om koldioxid i atmosfären är bra men kan inte användas för att insinuera att vi vet för lite idag för att vara säker på kopplingen mellan våra utsläpp och klimatförändringen.

  Se även: Hur vet vi att senaste tidens CO2 ökning beror på mänsklig aktivitet

 2. Anders M skriver:

  ”En del försvinner också ut i universum. ”
  Missade denna.
  Vore väldigt roligt att se referens på detta! Nu var det länge sedan jag läste om planeternas atmosfärer men vad jag kan minnas och finna på nätet är det endast väte och helium som är så lätta att de lämnar jordatmosfären i några märkbara mängder. CO2 är 22 ggr tyngre än H2 och har därför vid samma temperatur bara drygt en femtedel av vätets hastighet. Det kan endast vara molekyler allra längst ut i svansen på hastighetsfördelningen som får tillräcklig fart.

 3. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jag har nog misstagit mig om att koldioxid kan ”försvinna ut i universum”. Tack för påpekandet. Jag tar bort formuleringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: