Försämrar ekologisk odling klimatet?

Om all odling i Sverige skulle ske ekologiskt skulle koldioxidutsläppen öka dramatiskt. Det menar professorn i markbiologi/jordbruk hos Sveriges Lantbruksuniversitet Olle Andrén. Ekologiskt jordbruk ger lägre skördar, och därmed binder mindre kol i marken än det konventionella jordbruket. Andrén och prof Holger Kirchmann, också vid SLU, gör ett räkneexempel och påvisar att en omställning till 100 % ekologiskt spannmålsproduktion skulle medföra en ökning av koldioxidutsläppen som motsvarar de årliga utsläppen från 675.000 personbilar. Det finns ca 275.000 personbilar i Stockholm.

SLUs forskarblogg noterar att organisationen KRAV hade tänkt att komplettera sin miljömärkning med klimateffekt med beslutat sig för att avstå. SLU-bloggaren funderar om det kan bero på att man uppmärksammat att ekologisk odling är dålig för klimatet.

Enligt Nobelpristagaren 1970 Norman Borlaug så skulle 2 miljarder människor svälta ihjäl om all odling i världen skulle ske ekologiskt.

Läs mer:
LdA: Livsmedel

One Response to Försämrar ekologisk odling klimatet?

  1. Det stora miljöskälet är väl ändå att vi skulle förlora stora biotoper om vi slutade med konventionell odling eftersom markarealen som skulle krävas för ekologisk odling är mycket större.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: