Hur inverkar växthusgaserna på klimatet?

Det är växthusgaser i atmosfären som gör klimatet varmare säger forskarna. Vad är en växthusgas och hur påverkar sådana gaser klimatet? Det finns utmärkta svar på dessa frågor i den svenska och engelska Wikipedia (sv, eng), men här kommer en kort sammanfattning, som en utgångspunkt för sökningen efter aktuell information.

Växthusgaser är gaser i atmosfären som delvis hindrar ljus och annan strålning från solen att nå jorden och som även reflekterar strålning från jorden. Den helt dominerande växthusgasen är vattenånga, sedan kommer koldioxid, metangas, lustgas, m.fl.

Solens strålning hindras att nå jorden då strålningens energi absorberas av växthusgaserna. Det innebär att energin i strålningen påverkar gasernas molekyler så att elektroner flyttas längre ifrån atomkärnan, ökar elektronens hastigheter, får molekyler att svänga eller på annat sätt beroende på vilken gas det gäller. Gasens molekyler avger samtidigt energi i form av strålning tills den återgår till sitt naturliga energitillstånd.

Luften består främst av 78% kväve och 21% syre och mycket små mängder av andra gaser. Luften absorberar 25% av solstrålningen energi, 30% reflekteras ut i rymden och resten når jordytan. Jordens strålning har andra våglängder än solens, vilket gör att strålningen inte hindras av kvävet och syret. Däremot absorberas jordens strålning av växthusgaserna. (Källa: SMHI. Meterologi, , sid 17-18)

Tack vare växthusgaserna balanserar jordens temperatur kring 15 grader och håller sig på denna nivå förutsatt att solens strålning till jorden är lika stor som jordens utstrålning.

Frågan blir då om denna balans har rubbats och i så fall varför? Och kommer temperaturen till en ny balanspunkt som är lämplig för människan eller kommer det att bli det för varmt – eller kanske för kallt?

Svar på dessa frågor finns inte än. Den största frågan är nog hur vattenångan och molnen påverkar klimatet, men många frågor är också obesvarade vad gäller koldioxiden och metanet. Här finns det mycket spännande och viktig forskning att följa.
:

2 Responses to Hur inverkar växthusgaserna på klimatet?

  1. Anders M skriver:

    Läste du kapitel 9 i din källa? Eller plockar du bara det som är ”trovärdigt” från dina referenser?
    Författaren till beskrivningen av växthuseffekten Markku Rummukainen har tillsammans med Erland Källén nyligen publicerat en rapport i frågan på regeringens uppdrag som är intressant för hur mycket vi vet.

  2. Hans Iwan Bratt skriver:

    Nu var min avsikt bara att ge en bakgrund eller inledning till kommande texter om växthusgaser och i dem kommer jag att referera till vetenskapliga resultat om vatten i olika former liksom andra växthusgaser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: