Hur påverkar vattenångan klimatet?

Vattenånga är den i särklass viktigaste växthusgasen. Var kommer vattenångan ifrån och vad bestämmer hur mycket vattenånga som atmosfären ska innehålla? Och har mängden vattenånga förändrats så att klimatet påverkats?

I korthet verkar det ligga till på följande sätt:

Allt vatten i atmosfären kommer från marken. Vattnet lämnar marken genom något som kallas för evapotranspiration, dvs avdunstning från mark, ytvatten och växter.

Mängden vatten som dunstar avgörs av den relativa luftfuktigheten. Om luftfuktigheten är 100% kan luften inte ta emot mer vatten. Den relativa luftfuktigheten beror dels på luftens värme och dels på lufttrycket. När luft blir varmare minskar dess relativa luftfuktigheten och luften kan ta emot mer vatten under förutsättning att marken, ytvattnet eller växter kan avdunsta vatten.

När vattenångan når kallare luft kondenserar den och bildar droppar på kondesationskärnor som är mycket små partiklar. Dropparna bildar moln. När molnets droppar vuxit faller de ned i form av regn.

Vattenångan släpper igen solens ljusstrålar men absorberar jordens utstrålning. Vattenångan fångar på så sätt temperaturen. Utan vattenånga hade jordens temperatur varit ca -20 grader, men är med vattenånga ca +15 grader i snitt. Mängden vattenånga varierar starkt runt jordklotet.

Om vattenångan ökar, t.ex. till följd av högre lufttemperatur, skulle alltså klimatet bli varmare. Men en sådan effekt kan kompenseras av molnbildning och andra faktorer.

Se även:
Vattnet är viktigare än koldioxiden
Hur inverkar växthusgaserna på klimatet?

5 Responses to Hur påverkar vattenångan klimatet?

 1. Thomas skriver:

  Hur lyckas du komma fram till att jorden skulle ha en temperatur på -20 C utan vattenånga? Jorden har en svartkroppstemperatur på -18 C och även utan vattenånga har vi växthuseffekt från koldioxid och metan.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Det var en onödig avrundning. Utan växthusgaser skulle jordens temperatur vara -18 grader.

 3. Thomas skriver:

  Återstår då frågan varför du sätter likhetstecken mellan vattenånga och växthusgaser.

 4. Hans Iwan Bratt skriver:

  För att vattenånga aer en växthusgas.

 5. Thomas skriver:

  Ja Ivan, vattenånga är *en* växthusgas, men inte den enda växthusgasen. Vart tog koldioxid och metan vägen när du skriver att jorden skulle vara helt utan växthuseffekt om vattenångan försvann?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: