Paypal vill ha uppgifter om mitt konto!?!

PayPal säger i ett mail att de spärrat mitt konto hos dem för att någon obehörig försökt att komma åt det. Men  jag har aldrig haft eller har något konto hos Paypal. Och då är det ju konstigt om någon obehörig försökt att få tillgång till det. Paypal har nu spärrat kontot och vill att jag nu ska klicka på en länk för att ta bort spärren.

Givetvis är detta en bluff. Tanken är säkerligen att den som klickar på länken ska lämna uppgifter som bankkonto kopplat till PayPal-kontot, etc. Men Bluffmakarna är avslöjade så nu visas i stället ”Varning: Misstänt webbplats för lösenordsfiske”.

Vad kan man göra för att sabba för bluffmakarna?

Först bör man givetvis informera Paypal. Sedan kan man kontakta PhishTank. Där kollar man först om någon annan redan anmält webbplatsen som bluffbrevets klick skulle sänt en till.

Obs att man bör använda den exakta webbadressen, i det aktuella fallet ”mail.coopmolle.com.ar”,  då snarlika adresser ofta går till helt respektabla verksamheter. ”www.coopmolle.com.ar” verkar t.ex. gå till ett företag i Argentina, som säkert inte har med saken att skaffa.

På PhishTank verkar man inte känna till den aktuella bluffen. Om man är ny besökare så måste man förs registrera sig. Sedan man fylla i ett enkelt formulär med bluffbrevet. Efter ett tag publicerar PhishTank uppgifter om bluffen på nätet.

Mailsystemen ger en alltid möjlighet att se teknisk information om inkommande mail. Den visar i det aktuella fallet att avsändaren är paypal@30217.com. Nu kan avsändaren enkelt uppge vilken namn som helst, så denna uppgift är normalt ointressant. Webben http://www.30217.com finns men har säkerligen inget med bluffen att göra.

Mailet kom från mail.fg2cafe.fr, men domänen http://www.fg2cafe.fr används inte.  DomainTools säger vad jag förstår att domänen ägs av France Telecom.

IPnumret till mail.fg2cafe.fr är 217.109.59.185. Det framgår av den tekniska informationen. DomainTools säger att Ipnr tillhör France Paris Distribution Automatique och ger vänligt nog adressen för rapportering om ”Hacking, Spamming or Security problems”: abuse@orange-business.com. Så till den adressen vidaresänder jag nu bluffbrevet.

Lite jobb är det givetvis, men är vi många som hjälper till får bluffmarkarna det lite jobbigare.

Annonser

One Response to Paypal vill ha uppgifter om mitt konto!?!

  1. Josef Boberg skriver:

    Tack för tipsen ❗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: