Begär pengarna tillbaka från Kontorsgrossisten

Så här skriver Johan:

Hej,
Beställde nyligen bl.a rengöringsmedel från ett annat (seriöst) företag. I väntan på denna faktura dök bluffakturan upp (Kont.gross. AB i Lund) med ungefär samma belopp. Jag betalade och ett par dagar senare kom den riktiga faktura som jag visste skulle komma. Känner mig så otroligt lurad,å snacka om rätt tid för bluffakturan. Var tyvärr inte uppmärksam nog.
Läste att man förbinder sig 3 månaders prenumeration samt ytterliggare 12 månader om den inte sägs upp.

Vad kan man göra nu?
Tacksam för svar

Mitt svar är att Johan ska meddela att betalningen skett av misstag och begära att Kontorsgrossisten omedelbart återbetalar betalningen.  Om Johan av misstag råkat betala ett belopp genom att skriva fel plusgironummer så skulle han givetvis ha all rätt att begära en återbetalning. Samma regel bör gälla i detta fall.

Så står det på Konsumenternas bank- och finansbyrås webb:

Fråga: Jag har satt in pengar på ett bankgiro när jag egentligen skulle sätta in dem på ett plusgiro. Pengarna kom därför till fel mottagare. Kan jag få tillbaka pengarna?

Konsumenternas bank- och finansbyrå: Ja, i de allra flesta fall. Kontakta mottagaren och begär att pengarna betalas tillbaka. Har någon felaktigt tagit emot en insättning, har den personen inte rätt att behålla eller använda pengarna. Undantag finns om mottagaren inte insåg, eller borde insett, att pengarna inte var avsedda för honom/henne och därför också har förbrukat pengarna.

Johan, hör gärna av dig om hur det går.

Tillägg:

Brottsbalken 10:4 bör vara tillämplig om Kontorsgrossisten inte betalar tillbaka pengarna:

4 § Den som, i annat fall än förut i detta kapitel är sagt, med egendom, som han har i besittning men vartill ägande- eller säkerhetsrätt är förbehållen eller tillförsäkrad eller eljest tillkommer annan, vidtager åtgärd varigenom egendomen frånhändes den andre eller denne annorledes berövas sin rätt, dömes för olovligt förfogande till böter eller fängelse i högst två år.

På vanlig modern svenska betyder väl detta ungefär att om Kontorsgrossisten mottagit pengar som företaget inte har rätt till så ska pengarna återbetalas. I annat fall blir det böter eller fängelse.

Avtalslagen är också relevant, t.ex:

30 § Där den, gent emot vilken en rättshandling företagits, framkallat densamma genom svikligt förledande eller ock insett eller bort inse, att den, som företog rättshandlingen, blivit svikligen förledd därtill av annan, vare rättshandlingen icke gällande mot den förledde.

Översatt till svenska blir det ungefär att eftersom Kontorsgrossisten genom agerat på ett sätt som företaget vet lurar andra att betala för något de inte vill ha så gäller inte beställningen. Hur korkade man än är hos Kontorsgrossisten så är det uppenbart att väldigt många kontaktat dem om att de blivit ”svikligen förledda”.

Kanske vore det bästa att några som lurats av Kontorsgrossisten går samman och betalar en advokat som stämmer företaget. De som är intresserade kan besvara detta inlägg. Om minst tio är positiva så ska jag försöka fixa en bra advokat. Det verkar ju inte omöjligt då över 7.500 besökt sidorna om blufföretaget. På något sätt måste ju Kontorsgrossisten stoppas och de ansvariga få ett straff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: