Förbud mot religiösa symboler i skolan

Europeiska domstolen har beslutat att EUs medlemsländer inte får tillåta religiösa symboler i den obligatoriska skolan.  Förhoppningsvis inkluderar det även gymnasiet. Det är en stor framgång för det sekulära samhället!


DN: Europadomstol mot krucifix i skolor
SvD: Europadomstol mot krucifix i skolor

 

Annonser

2 Responses to Förbud mot religiösa symboler i skolan

 1. Jenny skriver:

  Men vilken dum regel. Det är väl upp till skolan, föräldrarna och eleverna eftersom att det är religions frihet här i vårt gripande ateistiska Sverige? Vad är det med religion som skrämmer folk så? Det är miljontals människors kultur här i Sverige och det borde inte behövas en lag som står i vägen Har en debatt i min klass imorgon om detta ämne och jag var säker på att jag skulle vinna eftersom att tanken på att förbjuda religiösa symboler var så absurd. Sen gör jag en enkel sökning på google och finner detta. Vad ska man tänka? Helt orimligt i mina öron!

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Till Jenny

  Sverige är inte ateistiskt utan sekulärt. Det betyder att lagar inte får favorisera en religion eller en livsåskådning framför andra utan alla – oberoende värderingar måste följa fastställda lagar.

  Religiösa symboler bör givetvis inte förbjudas generellt utan bara i de sammanhang där lagar ålägger oss att vara. Domstolslokaler bör t.ex. inte få ha ideologiska symboler. Grundskolan är också en obligatorisk skolform och själva undervisningen ska enligt lag vara neutral i förhållande till ideologier. Det gäller dock inte de mest grundläggande värderingarna som demokrati och mänskliga rättigheter. Det är värden som skolan ska aktivt verka för.

  Min uppfattning är alltså att ideologiska symboler inte ska få förekomma inom vårt gemensamma skolväsende på ett sådant sätt att det kan uppfattas som att skolan ställer sig bakom en viss ideologisk uppfattning. Därför gläds jag över domstolens beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: