”Klimatkatastrofen är inställd”

Finska statliga TVn YLE visade den 11 november en mycket intressant film om klimatfrågan med det engelska namnet Climate catastrophe cancelled.

Filmen finns med engelsk textning publicerad på flera webbar, bl.a. Klimatbluffen och Kättaren. Den måste ses av alla som har något intresse för vad som sker med klimatet och forskningen om klimatet. En engelsk översättning med diagram finns här.

I filmens inledning intervjuas statistikern Steve McIntyre om den sk hockeyklubban, ett diagram skapat av Michael Mann, mfl, som påstods visa att temperaturen varit ganska jämn under ca 1000 år och sedan plötsligt steg från mitten av 1990-talet. Trots att Mann länge vägrade lämna ifrån sig underlaget till diagrammet, så lyckades McIntyre till slut få tillgång till insamlade fakta. Då visade det sig att diagrammet bara baserades på undersökning av ett fåtal tallar i Nordamerika!

Senare presenterade Keith Briffa, forskare vid Climate Research Unit at the University of East Anglia, som är ett av IPCCs ledande forskningsorgan, ett nytt diagram med utseende som en hockeyklubba. Briffa är en huvudförfattare till IPCCs rapporter. Briffa hade problem med att den varma medeltiden och den efterföljande lilla istiden inte alls syntes i hans mätserie.

Återigen vägrade forskaren att redovisa underlaget till sitt diagram, men efter att Briffa publicerat en artikel i en vetenskaplig tidskrift, tvingades han att redovisa underlaget. Då visare McIntyre att även det även denna gång var en mycket begränsad datamängd.

Briffa återvände efter en tid för att ta fler prover. När de nya värdena adderats till de tidigare (Briffa 95) blev resultat ett helt annat. I stället visade mätvärdena att temperaturen normalt varit betydligt högre än den är nu (Esper 02):

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: