TV4s program Det okända är ovanligt vidrigt

Uppdrag Granskning visade några befängda filmsekvenser om en blufffmakare som påstår att döda människor spökar och pratar dessutom skit om döda och deras anhöriga. Hur lågt kan TV4 sjunka?

Bluffmakaren heter Terry Evans och lever på att lura godtrogna på pengar. Tekniken han använder kallas för Cold Reading (eng artikel om CR). Carl von Blixten beskriver i VOF hur Evans gör. Han berättar att man på Evans kursgård i Fanthyttan kan utbilda sig till medium med spökjägarkompetens till det facila priset av 29 000 kronor.

Läs gärna också Garvarns bloggpost om Evans. Redan 2007 avslöjande han med hjälp av en gömd mikrofon hur Evans lurar sin publik.

Det är trist att sådan verksamhet kan fortgå. En viktig anledning är att det är alltför få som bryr sig att kritisera sådan verksamhet. Men kritiken är nödvändig. Det är alldeles för många som låter sig bli lurade.

Annonser

15 Responses to TV4s program Det okända är ovanligt vidrigt

 1. Inga L. skriver:

  BRA!
  Jag förberedde mig just för att påtala detta i en kommentar till Humanistbloggen i dag (om varför vi – vissa av oss – blir religiösa).

  När Gud blivit allt mindre allsmäktig för många människor, verkar fältet bli allt större för allehanda skojare.

  Jag tror att vi Humanister måste agera mera positivt och visa på sekulära alternativ. Peder M. Palmstierna har skrivit några härliga krönikor på Humanistbloggen.

  Det är bra med vetenskapsbevis och kritisk granskning, men poesin i livet behövs också. ”Vårt behov av tröst” är omättligt, som bl.a. Stig Dagerman skrivit om. Många av oss får och ger tröst via medmänniskor. Men alla vågar inte lita på det. Vi behöver visa att det går.

 2. […] bloggare har skrivit om detta: Hans Iwan Bratt, Lars Johansson, Orsakverkan, Christer Sturmark och […]

 3. John Stalberg skriver:

  Jag håller med om vidrigheten. Det är horribelt att TV4 har ett program som i grunden är lurendrejeri och som lurar människor på ett sätt som är ovanligt okänsligt. Det borde vara lagstiftat mot den här typen av sofistikerad dupering. Det borde också finnas en lag eller regel som i detta fall skulle fälla TV4 för brott mot dels vad man får sända och dels som medhjälp till bedrägeri.

  Tänk om det nya programmet som handlar om att uppdaga fuskbyggare och ställa dem mot väggen i stället hade varit ett program som gjorde sken av att dessa hantverkares insatser är väldigt bra och att de sköter avtal prickfritt med mera. Så så att de därmed hade fått en reklam-kanal genom TV. Av någon anledning har många svårt att se att dessa båda lurendrejare tillhör samma kategori, bedragare!

 4. Sanna.Jonestone skriver:

  En del medium pratar om en man som e frustrerad m.m men finns ingen. Det e deras egna tankar som kommer. Inte rensat sig!

 5. Sanna.Jonestone skriver:

  Det finns medium o det kommer saker naturligt utan meditation,det finns ett fåtal.Andlighet skall inte kosta pengar. Guds gåva.

 6. Sanna.Jonestone skriver:

  Anser Terry e duktigt medium verkar jobba mycket med sig själv. Naturlig begåvning. Kan få fram namn. Det e mycket bra.

 7. Sanna.Jonestone skriver:

  Många medium får inte fram rätt saker ett fåtal. Lena Ranehag,Terry Ewans har jobbat ett tag andra e inte bra.

 8. Sanna.Jonestone skriver:

  Många tränar till medium för dom förlorat arbete. Fungerar inte så det sitter i gener. Få kan bli bra. Man utvecklas utan kurser

 9. Sanna.Jonestone skriver:

  Åkesson,Gustavsson sadlade om efter svåra olyckor dom blev medium. Vill tacka gud. Men e dom bra? Måste bearbeta sina sorger.

 10. Kathy Odia,Olserödsg 11, Kungälv. skriver:

  Det okända är till viss del bluff. Men en del sanning. Tror på liv efter död,voodo,och ufon som tar över snart och erövrar värld

 11. Hans Iwan Bratt skriver:

  Det är många som ”tror på liv efter död,voodo,och ufon som tar över snart och erövrar värld”. Jag tror också på en mängd saker för att jag tycker att det finns skäl för det. Varför tror du på de tre företeelser som du nämner? Tror du också på Det flygande spaghettimonstret? Om inte varför det?

 12. Cathy.Odia skriver:

  Spaghettimonstret en manet. Sådana fantasifoster finns ej i rymden. Jag tror på sientologi,o att gud finns och kan passa oss.

 13. Kathy. Odia. Kungälv skriver:

  Jag tror det okända är till viss del bluff som James van Praghs proggram i Usa. Har avlyssning av publiken när det är storseans.

 14. Kathy. Odia. Kungälv skriver:

  Tycker att medium verkar utagerande och lurar gamla och handikappade. Jag tillhör den senare delen handikappad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: