Bra att SÄPO sätts in mot islamisterna

Nyamko Saboni säger i dag att SÄPO har fått i uppdrag att kartlägga islamismen. Det uppdraget borde SÄPO fått tidigare, men bättre sent än aldrig.

Hittills har extremismen i Sverige mest företrätts av anarkister och nazister, men  islamisterna är på god väg att bli den tredje extrema grupperingen.

Gränslinjen mellan dessa grupperingar och de deras motsvarigheter inom det demokratiska samhället har blivit luddigare.

Anarkismen gränsar till kommunismen och därmed till vänsterpartiet. Partiet använder inte ordet kommunism men partiprogrammet är likafullt kommunistiskt: ”Genom kommunalt eller statligt ägande ges de demokratiskt valda församlingarna ett övergripande ansvar för produktion av varor och tjänster.” (Partiprogram 2008, sid 27)

Nazisternas motsvarighet är Sverigedemokraterna genom deras nationalism och syn på t.ex. homosexualitet.

Islamisternas kontaktyta är olika politiska och religiösa sammanslutningar som av någon märklig anledning uppfattas som representanter för landet muslimer. Ett tydligt exempel på det är imamen  Leif Abd al Haqq Kielan ökänd för sin kvinnosyn.

Dessa extremistgrupperingar med har sina tentakler in i sina närstående organisationer inom det demokratiska systemet. Det måste vara polisens uppgift att hålla koll på de extrema och förhindra deras kriminella verksamhet.

Men det räcker inte. Vi alla som vill leva i ett demokratiskt samhälle måste engagera sig för ett samhället med stort utrymme för individuell särart och ett starkt engagemang för dem som av olika anledningar behöver stöd. I den uppgiften ingår att bekämpa inte bara de uttalat extrema utan också deras  mer eller mindre demokratiska systerorganisationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: