Be inte om ursäkt för karikatyrerna!

Bedrövligt att danska Politiken väljer att vika sig för hoten från åtta muslimska organisationer. Tidningens ursäkt för att ha kränkt muslimer genom att publicera karikatyrer av Mohammed kommer att leda till att andra tidningar utses för samma utpressning. Förhoppningsvis gör inte de samma misstag som Politiken. Sker det har de muslimska organisationerna lyckats med ett dråpslag mot yttrandefriheten.

Det är en saudiarabisk advokat utbildad i Boston som ligger bakom det famösa brevet. Han heter Faisal A.Z. Yamani och har kontor i Saudiarabien. Yamani påstår att han representerar 94,923 släktingar till Mohammed. Undrar om han kan bevisa släktskapet.

Yamanis brev till Politiken är synnerligen obehagligt. Tack Neo för att ni publicerar det.

Politiken och advokaten har publicerat en pressrelease och tidningen har publicerat ursäkten.

Den danska kulturministern Per Stig Møller säger
– Den undskyldning, Politiken leverer med sit forlig med en række muslimske organisationer, skader ikke kun avisen selv, men også Danmark. Det kan få den triste betydning, at retten til religionskritik undermineres.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech
– Politikens forlig sender et farligt signal til muslimer i Mellemøsten om, at avisen har brudt dansk lovgivning

Det komiska i detta är att bilder av Mohammed publiceras lite överallt. Så det kan inte vara det som irriterar. Fast ingen vet ju om dessa bilder har någon likhet med den verklige Mohammed som ju aldrig blev avbildad av sin samtid.

Resultatet blir ytterligare förstärkt kritik mot muslimer. Dessutom är Politiken gjort sig ointressant. Nu vet ju läsarna att tidningen anpassar sitt innehåll efter hur ogrundade påtryckningar som helst.

Annonser

One Response to Be inte om ursäkt för karikatyrerna!

 1. John Stalberg skriver:

  Det är eländigt när representanter från media viker sig för sådana här yttrandefrihets-hämmande tendenser!

  Jag minns en TV-debatt när vi hade rondellhundar utsatta av en konsnär här hemma. I TV-studion (i bild) var en trio samlad runt ett bord. Det var konstnären, programledaren samt en representant för någon muslimsk förening. Han representerade många muslimer här i landet men jag minns inte vilken förening det var. Jag minns inte vilken kanal det var heller men det var antingen någon av SVT:s kanaler eller TV4. Det minns jag eftersom jag håller dessa kanaler högst i kurs och också då gällande att ta sitt ansvar.

  Debatten blev väldigt riktad kring muslimernas kränkning. Det nämndes att konstnären var hotad till livet och han fick frågan om hur det gick att leva med det. Det gick, han hade vant sig, sa han. Det var ungefär det när det gällde hans extrema situation. Kränkningen av muslimer avlöste mordhotsfrågan igen.

  En bit in i diskussionen slår det mig att här skulle muslim-reptesentanten kunnat göra något ovanligt fint. Han skulle kunna plankat de ord som uttalats några sekel tidigare i Frankrike och sagt: Jag tycker inte om motiven i dina konstverk men jag skulle ge mitt liv för din rätt att göra och ställa ut dem!

  Det blev bara en fantasi i mitt besvikna sinne. Programledaren hade inte behövt komma på just det jag gjort men det var bedrövligt att se att inte mer fokus på mordhoten och en genomgång av vad rädsla för represalier kan göra för yttrandefriheten i praktiken. Nej, kränkta muslimer var här mycket viktigare än att beakta hot mot en av våra viktigaste grundlagar!

  Överhuvudtaget är tabun kring religon ett problem tycker jag. Man ska helst inte säga saker som är kritiska som i andra sammanhang är okej att säga. Det är något kusligt över det hela!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: