Sverige INTE inblandat i Climategate

Som framgår i en kommentar så meddelar SMHI att de inte försvårat sammanställning av klimatdata som sker hos Climate Research Unit som dess chef Phil Jones påstått. Enligt SMHI är det ett missförstånd. Så här skriver SMHI:

Hej,
Angående det öppna brevet på bloggen så tackar vi för besväret att sända mailet igen.

Phil Jones uttalande i det brittiska parlamentet bygger på ett missförstånd. I sin förfrågan angavs att den datamängd som det var fråga om med största sannolikhet inte överensstämmer med de grunddata som man fått från SMHI. Detta är fullständigt normalt eftersom data homogeniseras för att kunna föras in i en större datamängd på ett sätt så att den blir jämförbar med andra data. Detta förde dock med sig att SMHI inte kunde sätta en SMHI-stämpel på datamängden eftersom vi inte vet hur homogeniseringen är gjord.

Då vi nu insett att Phil Jones uttalande kommit att tolkas som om SMHI försvårar publicering av klimatdata har vi skickat ett tillrättaläggande till professor Jones. Här förtydligar vi att vi inte motsätter oss publicering av datamängden bara det framgår att datamängden inte är SMHI-data men väl baserar sig på SMHIs observationer. Vi vill också att det i anslutning till denna datamängd publiceras en länk till SMHI där den aktuella grundinformationen och alla andra klimatdata som SMHI har finns att hämta utan kostnad för forskningsändamål.

Vänligen
Michael af Sandeberg

Det är bara att tacka SMHI för svaret. Det är bara att hoppas på att ”den aktuella grundinformationen och alla andra klimatdata som SMHI har” är eller görs tillgängliga för att som önskar få det av dem, inte bara för ”forskningsändamål”. Det finns en del sammanställningar av klimatdata på SMHIs webbplats, men inga grunddata. Men det finns all anledning att söka vidare på deras webb och följa en del intressanta länkar, t.ex. Scenariodata och EC-Earth.

Annonser

One Response to Sverige INTE inblandat i Climategate

  1. John Stalberg skriver:

    Så här med facit i hand, det skulle förvåna mig om SMHI medvetet var med om ett fuskeri av den här arten. Jag vill inte vara naiv och tro att svenska instutitioner är imuna mot att fuska. Däremot har jag svårt att se SMHI göra det. Dessutom, ett fuskande i alltför stor skala med allför många fuskare inblandade är dömt att bli avslöjat.

    Vad gäller att få ta del av datan för forskningsändamål så är det ofta minimalt med kontroll över vilken forskning man bedriver. Det kan underlätta att ha en mailadress med ett domännamn från ett universitet till exempel. Jag använder min universitets-mail ibland för att komma åt forskningsrapporter. Jag missbrukar inte förtroendet i övrigt utan gör det av eget intresse för att läsa intressanta saker. Jag är inte ens säker på att det jag gör är en oegentlighet då forskar- och universitets-världen är och bör vara öppen gentemot varandra. På så sätt kan rapporter och dylikt läsas av oberoende kritiska ögon och upptäcka fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: