Stoppa bedrägerierna med bluffakturor

Idag har jag sänt jag detta brev till justitieminister Beatrice Ask:

Om bluffakturor

Det är oacceptabelt att de mycket omfattande bedrägerierna med bluffakturor får fortsätta. Uppenbarligen prioriterar polisen dessa förhållandevis lättutredda brott mycket lågt.

Förra året polisanmäldes 13660 fall av bluffakturor, 3673 fler än 2008.  Det är den form av bedrägeri som ökar mest, Givetvis är det faktiska antalet är avsevärt högre då det är allmänt känt att polisen inte bryr sig om denna brottslighet. Följden är att fakturabluffandet är extremt lönsam och riskfri.

Svenska kontorsgrossisten AB (556644-6927)  i  Lund är ett bra exempel på blufföretag. De har under ett år sänt ut förmodligen många 10.000-tals fakturor med texten ”Kontorsmaterial, artikelnr 55701, miljörentkoncentrat” till det facila priset om 2879 kr. Finstilt, mycket finstilt, står det på baksidan ”Detta är inte en faktura utan ett erbjudande”.

Företaget uppger sig omsätta på denna enda produkt 3,5 miljoner kronor. Det skulle innebär att de lyckats bluffa över 1.200 personer. Men förmodligen är det omsättning betydligt högre än de uppger. Enda ordinarie ledamot i företagets styrelse är Tony Mlinaric.

I riksdagen skriver du i svar på en fråga av Krister Örnfjäder (s) om bluffakturor (2008/09:1147). Det stämmer inte enligt min erfarenhet och det uppenbarligen inte i fallet Kontorsgrossisten. Tony Mlinaric har lett företaget sedan 2006.

Det är utomordentligt skadligt när det blir en allmän uppfattning att risken att sända ut bluffakturor är lika riskfritt som att gå mot röd gubbe.  Om regeringen inte nu vidtar åtgärder kommer antalet bluffakturor att formligen explodera. Ännu fler luras. Många upprörs över bluffmakarna och regeringens brist på handlingskraft.

Vänligen
Hans Iwan Bratt

Info om Kontorsgrossisten.

5 Responses to Stoppa bedrägerierna med bluffakturor

 1. ml skriver:

  Hej Hans!

  Som företagare är man drabbad av alla dessa ohyggliga personer som försöker sno sig med bluff fakturor.
  Nu fick jag igen en faktura av Kontorsgrossisten AB och den ser ut exakt som den vore på riktigt med kund nummer osv. Eftersom är jag själv på företaget så har jag så klart koll på vad man beställer.Jag försökte ringa kontorsgrossisten men så klart svarar de inte.
  Nu undrar jag varför i hela friden ska vi som blir drabbade måste lägga tid och energi på att maila och faxa samt polisanmäla när vi inte ens har beställt varor?? det tar så mycket tid av sitt eget jobb bara att försvara sig. Vad kan bluff företaget göra om man inte betalar??
  Tack för all info
  mvh
  ml

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Blufföretaget kan inte göra något alls. När man får kontakt med dem (jag har faktiskt lyckats en gång) så säger de att det inte är en faktura utan reklam. Så om du vill kan du bara slänga pappret. Men det är bättre om du går till polisen. En anmälan är ganska enkel. Och till slut kanske polisen ändå gör något om tillräckligt många gör anmälningar.

 3. Sven-Arne Karlsson skriver:

  Kontorsgrossisten AB 2010-03-09!!

  Se upp för faktura / bolag.
  Nya fakturor på gång !!!!!!
  Se tidigare varningaroch kommentarer .
  Åter på tapeten med samma summa / art.nr / mtrl och finstilt på baksidan där fakturan beskrivs som ett erbjudande .

 4. Gravyrverkstan i Linköping skriver:

  Nu har jag blivit arg på alla dessa erbjudande/bluffakturor.
  Du kan titta på 24corren på nätet så får du se jag var med där
  MVH LILIAN

 5. Fredrik skriver:

  Hej Hans Iwan!

  Håller på och bestrider samma faktura från Gul.se om och om igen. Nu har dom sålt fakturan till JI Finance. http://www.jifinance.se/jurist_inkasso_ordlista.aspx

  Denna till synes seriösa firma ignorerar också att man bestrider. Nya fakturor med räntepålägg dyker upp kontinuerligt.

  Man blir så trött och som småföretagare har man varken tid eller pengar. Jag hoppas ditt brev till Beatrice Ask får genomslag. Nu måste något hända!!!

  MVH
  Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: