Ska barn kunna drogtestas?

Håll Beatrice Ask och hennes snutar borta från våra ungar!” Det tycker Alexander Bard. Han har startat en Facebookgrupp med detta namn. Men denna gång har han fel.

Någon i gruppen har startat diskussionen ”Tant Beatrice vill titta på när dina barn kissar”. Namnet ger en god bild av inläggens nivå.

Christian Subira skriver ”Staten äger ditt barns kropp – och du som förälder har inget att säga till om..” Alexander Bard skriver ”Barnets intressen bör komma först, sedan Föräldrarnas och sist av allt Statens och Samhällets intressen”.

Svar till Till Christian och Alexander

Föräldrar ska inte äga sina barns kroppar. Det är samhällets uppgift att skydda barn även om det är föräldrarna som skadar.

Ett exempel är att barn ska få ta kontakt med socialvården och veta att socialvården inte kontaktar föräldrarna. Det är en nödvändig rättighet för barn som misshandlas eller har andra problem med sina föräldrar.

Alexander har en konstig prioritetsordning: ”Barnets intressen komma först, sedan Föräldrarnas och sist av allt Statens och Samhällets intressen.” Det är ju bara barnets intresse det handlar om. Staten måste ingripa om föräldrarna allvarligt brister i sitt vårdnadsanvar.

Inläggen är groteskt överdrivna. Här är Beatrice Asks förslag:

”Kroppsbesiktning i form av drogtest ska kunna företas mot en person som är skäligen misstänkt för att före femton års ålder olovligen ha brukat narkotika, om det kan antas vara nödvändigt för att avgöra behovet av socialtjänstens insatser. Sådan kroppsbesiktning ska beslutas av åklagare.”

Annonser

One Response to Ska barn kunna drogtestas?

 1. Christian Subira skriver:

  Du missar ju poängen Hans.
  Det som Beatrice vill förverkliga – som även lagrådet starkt motsatt sig – är ju att polisen ska ha rätt att ta in minderåriga på urinprov – UTAN föräldrarnas vetskap.
  Som du kanske är medveten om så är föräldern juridiskt ansvarig för sitt barn.
  Vad innebär det för rättsstaten tycker du att polisen tar in en tolvåring i häkte i väntan på att genomföra ett urinprov?

  Idag så måste polisen kontakta barnets föräldrar och/eller socialtjänsten, när ett minderårigt barn påträffas med misstänkt drogpåverkan.

  Som förälder anser jag att detta är den enda vägen att gå när det gäller barn. Det anser även Lagrådet och FN:s Barnkonvention.
  Kanske anser du och Beatrice att ni vet bättre än dessa experter – men som förälder kan jag inte låta tokiga mössor yra fritt när det gäller mina barns framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: