Stoppa demonstrationer utan tillstånd

I går var Stockholms centrum fullt med polispiketbilar, rullande finkor och helikoptrar i luften. Anledningen var att 500 personer ”demonstrerade” i något de kallade för Utopikarnevalen. Pådraget berodde nog på att polisen bedömt att det skulle komma väsentligt fler, men så blev det inte pga av vädret.

Resultatet blev dock ett enormt polispådrag, som innebär att polisen får mindre resurser över för att bekämpa annan brottsligt.  Frågan blir varför polisen inte ingriper mot demonstrationer utan tillstånd?

Det finns märkligt nog många som tror att demonstrationer utan tillstånd är lagliga. Så är det inte. I Regeringsformen 2 kap 14§ står det:

Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot.

Dessutom står det i ordningslagen 2 kap. 4 § 1 st:

Allmänna sammankomnster och offentliga tillställningar får inte utan tillstånd anordnas på offentliga platser.

Tillstånd krävs dock inte om antalet deltagare, platsen och tidpunkten antas vara sådant att tillställningen kan genomföras utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken.

Men så var det uppenbart inte i detta fallet. Det innebär att polisen inte gjort sitt jobb. Undrar om det inte vore bra om JO undersöker saken.

Annonser

2 Responses to Stoppa demonstrationer utan tillstånd

  1. John Staberg skriver:

    Jag är nog väldigt pragmatisk till den här frågan. Det verkar polisen också vara. Enligt artikeln gick det väldigt lugnt till och det var endast trafiken som inte flöt som vanligt på alla ställen, men långt från något trafikkaos. Så tolkar jag det i alla fall.

    Det står vem som helst fritt att försöka få JO att agera men jag skulle rekommendera att vänta in ett fall där det uppstår långt mer negativa konsekvenser. Men det är som sagt fritt. Jag är som sagt pragmatiker, men jag försöker slå vakt om att pragmatismen inte halkar över till att blunda för principer när allvarliga problem uppstår eller om det klart framgår att något troligen kommer att leda till tråkigheter framöver.

    Ett agerande av polisen skulle mycket väl kunna leda till ett resultat där polisen skjuter sig själv i foten. Polisen har att väga mellan att agera principiellt robot-styrt och inte väcka ont blod hos allmänheten. Det är helt enkelt inte bra om allmänheten har en negativ syn på poliser och övriga juridiska instanser.

  2. Göran Johnson skriver:

    Instämmer. Jag minns 1960- och 1970-talet då polisen brutalt slog ned demonstrationer utan tillstånd, med mycket våldsamheter från båda sidor som följd och fullständigt onödig kontrfrontation. Det är bättre att polisen avvaktar tills det verkligen finns skäl att ingripa. Det tycker jag de ska göra om demonstranter börjar med stenkasting, fönsterkrossning etc, men det var ju inte fallet här. De behöver prioritera och välja sina strider. Jag tro inte ett ögonblick att en JO-anmälan skulle leda nånvart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: