Förbjud healing!

Det har kommit några märkliga kommentarer till inlägget TV4s program Det okända är ovanligt vidrigt. Pseudonymen Sanna Jonestone skriver t.ex. ”Det finns medium o det kommer saker naturligt utan meditation, det finns ett fåtal. Andlighet skall inte kosta pengar. Guds gåva.”

Hennes ord gör ett förvirrat intryck. Kanske är de representativa för dem som sätter sin tillit till medier och healers.

Sanna skriver om Åkesson och syftar nog på Anders Åkesson – en bluffmakare som kallar sig för medium och healer. Ett medium är en som pratar med andar. En del, som präster av olika slag, tror ofta på en ande som de kallar Gud eller något liknande. Andra healers hittar bara på andar för att lura pengar av förvirrade och ofta ledsna, men i bland också sjuka, personer.

Healing är något värre. Då handlar det om att personer påstår sig kunna bota sjukdomar utan något som helst vetenskapligt underlag. Skepic’s Dictionary har en bra artikel om verksamheten. OrsakVerkan skriver återkommande om tokerier inom området.

Det är tråkigt att det inte finns någon lagstiftning mot healers som påstår sig att bota sjukdomar utan grund. Om sjukvårdspersonal gör det blir det åtal direkt, men om någon säger sig bota sjukdomar och kan påvisa att denna någon saknar kunskap – då går det bra.

Några områden är förbjudna även för okunniga, t.ex. behandling av cancer. Förbudet bör utsträckas till alla områden där det finns vetenskapligt grundad vård. Som du nu är lurar healers sjuka människor att avstå från vård som fungerar.

Även om healing säkerligen normalt är rent lurendrejeri, så finns det nog också fall där ”patienten” känner sig bättre. En trolig orsak är den omtalade placeboeffekten. Men hur den verkar förefaller fortfarande ganska oklart. Det pågår forskning på många ställen, t.ex. vid Karolinska Institutets enhet om komplimenär medicin. En läsvärd blogg är Technicolor, trots det något irrelevanta namnet. Läs Placeboeffekten – omedveten självmedicinering.

Annonser

2 Responses to Förbjud healing!

 1. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jag ser att regeringen tillsatt en utredning med uppgift att föreslå en skärpning av kvacksalverilagen. Förslag ska komma den 1 oktober 2010.

  Läs gärna också Mer om terapijungeln.

  Den utomordentlige Mats Reimers i Dagens Medicin, skrev förra i oktober året om Homeopater lobbar för att få behandla barn.

 2. Peter Andersson skriver:

  Den som kräver bevisning av om ett fenomen finns
  eller om en företeelse fungerar,
  …och inte kräver samma bevisning av
  att det inte finns eller inte fungerar,
  …har missat en väsentlig bit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: