Kloka ord av Obama

3 Responses to Kloka ord av Obama

 1. John Stalberg skriver:

  Det Obama säger är oantastligt. Det är, för att låna ett engelskt ord, ‘refreshing’ att höra en amerikansk (USA) president säga både kloka saker och utelämna det övernaturliga ‘so help me God’.

  Ett av de starkaste talen jag någonsin hört är Bush d.y:s tal på Republikanernas konvent året då han omvaldes. Republikanernas valrörelse har traditionellt avspark i och med detta konvent och partiledaren, i det här fallet den sittande Presidenten, får börja valrörelsen på säker mark och tala inför de egna. Det talet var naturligtvis mycket längre och naturligtvis mycket anorlunda. Vid ett skede talade han om frihet i någon form. Sedan avslutade han frihetstemat med: this is not a gift from me to you (menat amerikanska folket), this is a gift from God almighty to mankind! Vid det laget satt undertecknad, ateist och liberal, rörd till tårar i ögonen. Jag hade eller har inga problem med att direkt syna det som sägs men det poetiska i talet rörde mig ända in i hjärteroten. Skillnaden mellan mig och de på konventet närvarande var att jag inte trodde ett smack på att det han sa. Jag beundrade talskrivarna och det poetiska. Det är något inskränkt att inte kunna erkänna när något är bra och här hade jag något i världsklass! Kommentatörerna sa efter talet att nu var det närmast kört för Demokraterna men vi vet hur jämt valet verkligen blev. Vi vet också vad Bush senare levererade och många av oss inser också att snacket om Gud som vanligt blev tomma ord. Tänk om det ändå funnits en gud som kunnat kliva in i detta skede och med ett knäpp med fingrarna skänkt frihet åt oss alla och eliminerat alla väpnade konflikter!

  Obama är en stark kontrast till Bush. Jag tror att denna kontrast i mångt och mycket ledde till fredspriset. Ett pris han egentligen inte förtjänat enligt mig. Hade det inte varit för den högst inkompetente föregångaren på presidentposten hade Obamas förmåga i hans roll som president antagligen setts med något nyktrare ögon och fredspriset hade gått till någon som inte förde krig varav ett var utalat inför upptrappning.

  Med någon form av realistisk nykterhet har jag svårt att se att USA kunnat få en bättre president. USA:s president är nog trotts det begränsad av hur landet är beskaffat i övrigt. Det är ett väldigt svårt jobb att styra detta land med alla dess konflikter och historiska inslag av världspolis. Särskillt svårt är det förståss när rodret lämnas över av någon som formeligen kört det mesta i botten. Det gäller oavsett hur mycket det gamla kontrasterar till det nya! Men någonstans måste man börja och det är ett steg i rätt riktning.

 2. Alex skriver:

  Eftersom jag bor i USA har jag mycket svårt att förstå den enorma beundran president Obama väcker i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Obama är en vad man i Sverige kallar traditionell socialdemokrat. Han förespråkar traditionella socialdemokratiska värderingar med kraftig statlig intervention inom näringslivet, en kraftigt utökad byråkratisk makt samt en mycket kraftig förstärkning av fackföreningsrörelsen.

  President Obama har i princip0 misslyckats med allt han lovade.

  1. Han skulle sänka arbetslösheten genom massiva stimulanser av ekonomin. Flera triljoner dollar.

  2. Han skulle helt förändra ”Business As Usual” i Washington, han skulle var den störste gräsnöverskridare

  2. verka för total öppenhet
  3. ta bort alla lobbyister i sin regering
  4. ta bort all ”Pork Belly Spending” (kongressen ger ”mutor” till olika ledamoter för att de ska rösta igenom förslag)
  5. göra USA tryggare samt återupprätta förtroendet för amerikansk utrikespolitk
  6. införa ett nyt hälso- och sjukvårdsytem som skulel vara helt finasiellt stabitl och minska USA sjukvårdskosntader samt försäkr alla
  7. införa en ny energi politruk och att USA skulle ta internationell ledning i klimatfrågan.

  Resultat:

  1. Ingenting, arbetslösheten ökar och de federala underskotten skenar. I princip kan ingen visa om stimulanspaketen haft någon effekt.

  Han har inte bara alienerat oppositionen fullständig genom att köra igenom sina lagförslag utan att ens inbjuda till diskussion, han har även helt alienerat alla moderata väljare. Hans opinionssiffror är de värsta en amerikansk president haft i modern tid under sitt första år och det andra är ännu sämre.

  2. när det gäller öppenhet är han långt mycket värre än GWB, han har inte haft en presskonferens på 6 månader innan oljekatastrofen, hans administration ah åtalat statliga ”Whistle Blowers” (under kampanjen ansåg han att dessa var hjältar som behövde förstärkt skydd). Han har hemligstämplat mer information än GWB. Hans löfte att publicera all lagtext 48 timmar innan de skulle rösts igenom har inte hållits en enda gång. Hemlighetsmakeriet är långt större än under GWB.

  3. det är fler lobbyister i Obama administrationen än hos GWB

  4.han har inte gjort något åt Pork Belly spending. Han hade dyrt och heligt lovata att han skulle använda presidentens ”line item” veto rätt för at ta bort alla sådana. Han har inte använt det en gång.

  5. Han har mer trupper i Irak och Afghanistan än GWB. Han har lämnat sina demokratiska allierade och närmat sig Kina, Ryssland och Iran, utan resultat. Kina, Ryssland och Iran bara skrattar hela vägen till banken.

  6. Sjukvårdsreformen är ett gigantiskt fiasko. Ingen gillar den, 70 % av befolkningen är emot den. Fortfarande är ett antal 10 miljonmer oförsäkrade och kommer så att förbli. Ingen konstnadskontroll och bugetunderskotttet kommer att skena.

  7. När det gäller kliomat politken förnedrades Obama i Köpenhamn och fick åka hem med rumpan bar. Sedan svängde han kappan för att vinna moderata väljare och sa att han nu skulle tillåta mer oljeborrning i hela USA. Strax efter det smällde BPs oljeborr plattform och Obamas hanteringa av detta är lika illa som GWB hantering av Katrina.

  Det som är det underliggande problemet med Obama är att han på ytan såg så fantastiskt kunnig, kompetent och en man av samförstånd och konsensus ut. Tyvärr verkar det idag som om hans enda förmåga är retoriken, hans praktik lyser med sin frånvaro.

  Jag är själv oerhört besviken på Obama. Jag trodde att han skull vara en ny JFK som satte USA på kartan och fick landet på fötter. Istället var han en Roosevelt och Lyndon Baines Johnson, en idelogisk vetvilling som helt och hållet vill förändra den amerikansk själen. En som sätter de egna och sitt eget partis intressen först rummet och som genom sin politik klöv landet i två läger. Denna klyfta har under Obama ökat inte minskat.

  Frö mig som en upplyst liberal är det hemsk att se att hans så stora löfte helt har gått upp i rök. Hans administration och den demokratiskt styrda kongressen är just nu ”Lame Ducks”. De enda de kan göra är populistiaks utspel. USA behöver inte populism för att komma på fötter, de behöver handling.

  Som min amerikansk vänner säger. ”USA is a can do country, not like Europe a won’t do country.”

  Vidare säger de att en president inte är som i Europa en premiärminister som företräder sitt parti utan en exekutiv person som företräder hela folket.

 3. WhoKnow skriver:

  Jag är inte så insatt i alla ord men har hört mig för och läst och sätt många dokumentära, dokumentationer om världsbanken, Pyramiden med ögat ( det allseende ögat) Bilderberg group, Lyssnat mycket på alex jones. läst om 11/9, är det så att ni kan ge svar på mina frågor och försöka sprida budskapet om att någonting kommer att hända snart. i grundlagen står det tex skrivet att folket har rätten till åsikter, att uttrycka sig, demonstrera.

  I USA får man numera bara uttrycka sin åsikt stå emot regering och så vidare på tillvisade platser. federala uniforms klädda får arrestera och undersöka vilka de vill. stanna tåg. till och med att de (som 11 sept. försökte få världen att tro att det var terrorister som flög in i tornen? ) de gör allt själv för att få inleda den nya världen. jag vill veta mer, jag vill att världen ska kunna förstå mer.

  jag vill att människor ska kunna uttrycka sig utan att bli förföljda mördade och undanskyfflade av politiken, regering.

  Varför är det ingen som frågar sig, finns det inga jobb. varför har vi ekonomisk kris i världen.

  Våra röster måste bli hörda, stora som små.

  Jag uppmanar alla att följa Alex Jones. En bra man som kämpar för folkets, människans rättigheter. han blir utsatt själv men han får fram folkets röster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: