Zaremba om dialog med sverigedemokrater

Maciej Zaremba skriver klokt i DN om Sverigedemokraterna och hur man pratar om värderingar. Som exempel på meningslöst sätt att föra dialogen nämner han Svenska Kyrkans annons ”Nej till rasism Vi tror på en Gud som älskar alla människor.” Vi byter åsikt av en sådan annons? Vem känner entusiasm för ett bekämpa rasismen?

Zaremba skriver ”Under de första dagarna efter valet såg det faktiskt ut som om SD skulle oskadliggöras med ungefär samma metoder som detta parti tänker sig för att rensa Sverige från muslimer: diskriminering, social utfrysning och demonisering.

Kanske kan man kalla det för epitetkritik; att sätta läskiga namn på det man inte gillar, men inte förklara vad det är man ogillar.

Metoden är effektiv, men den betingar ett pris. När de som tror sig rättänkande slipper motsägelser mister de förmågan att försvara sina goda värderingar. Uppvaknandet kan vara smärtsamt. Rätt som det är blir man mållös i mötet med en Åkesson.”

Visst är det meningslöst att tala förstånd med extremister som Sverigedemokrater och Vänsterpartister, men deras sympatisörer måste få delta i i samtal om fakta och känslor. Det gäller att lyssna och förstå vad det är som fått dem att hamna snett och stödja omtänkandet. Och kanske finns det något också att lära på vägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: