Insiktsfullt om homeopati

Peter Dahlgren har skrivit en mycket bra webb med namnet Hur homeopati fungerar. Den rekommenderas varmt.

10 Responses to Insiktsfullt om homeopati

 1. Tino skriver:

  Det där var ju onekligen lite roligt 🙂

  Men, notera att länken på ordet ‘INTE’ går till en utredning som visar att det inte finns något stöd för att Homeopati är *mer effektivt än placebo*. Jag tycker kanske inte det är exakt samma sak som ”Homeopati fungerar INTE”.

  Har du sett diskussionen vi nyligen förde i den här tråden?: https://hansiwanbratt.wordpress.com/2010/09/12/den-anmalda-homeopaten-svarar/

 2. John Stalberg skriver:

  Tolka det som att homeopati inte fungerar men placebo gör det. Det som fungerar vid homeopati-vård är definitivt placebo! Ingen av homeopati-skeptikerna motsäger placebos verkan och placebo är ingalunda något som är bundet till homeopati utan fungerar med godtycklogt vald trams som är välpaketerad.

 3. John Stalberg skriver:

  Här står lite om placebo i allmänhet och det står en del referencer till vad jag sagt om att plavmcebo inte kan vara gångbart som ‘båg’-medicin. I dagligt tal separerar man på verkan av placebo och ickeverkande substans. Ingen skulle påstå att sockerpiller är vekningsfull medicin för de otaliga områden det amvänts vid placebojämförande kliniska tester där placebo upostått för några i placebogruppen. Ingen utom möjligen du då Tino?

 4. Homeopaten skriver:

  Homeopati fungerar ingen tvekan om den saken: Sex vetenskapliga studier som visar att homeopati fungerar
  http://dagenshomeopati.se/2010/11/11/sex-vetenskapliga-bevis-visar-att-homeopati-fungerar/

 5. Hans Iwan Bratt skriver:

  @John
  Det ser ut som om du tänkt infoga en länk i din kommentar 2010-11-15. Återkom gärna med den.

 6. Hans Iwan Bratt skriver:

  Det är lätt att bara påstå att homeopati fungerar och sedan referera till källor man läst i någon tidning. Men den risk man löper är att någon tar sig tid och kollar källorna.

 7. Hans Iwan Bratt skriver:

  @Homeopaten

  Homeopaten referar i sin kommentar till ”Dagens Homeopati” som i sin tur hänvsar till en forskningsrapport publicerad i tidningen Homeopaten. Ingen av dessa är vetenskapliga tidningar.

  Forskningen är gjord vid Wageningen University i Holland. Där har den kritiserats av Professor Huub Savelkoul of the Cell Biology and Immunology Group vid samma universitet för att den dels inte håller statistiskt och dessutom att testen inte var blind. Forskaren som själv är övertygad homeopat visste vilke grisar som fått vilken behandling.

  I Sverige är homeopatisk behandling av djur förbjuden och en debatt pågår även i Holland om att också införa ett sådant förbud där. Av samma dokument refereras en undersökning som inte visat någon effekt vid homeopatisk behandling av grisar med diaré.

  Så här är det var gång man följer upp homeopaternas länkar. Påståendena om vetenskapligt stöd är osanna.

 8. Tino skriver:

  ”Ingen skulle påstå att sockerpiller är verkningsfull medicin för de otaliga områden det använts vid placebojämförande kliniska tester där placebo uppstått för några i placebogruppen. Ingen utom möjligen du då Tino?”

  Jag är knappast ensam om att föra fram att placebo kan fungera positivt *i vissa fall*. Wikipedia är en ypperlig källa för referenser. Här t.ex. är väl den senaste stora placebo-kritiska studien som kommer fram till att placebo förmodligen är mindre användbart än många tror, men att det är verkningsfullt mot bl.a. vissa former av smärta:
  http://tinyurl.com/2cdkn85

  Jag skulle säga att den svåra diskussionen inte handlar om huruvida det finns en verkan eller inte, utan till vilken grad en läkare bryter patientens förtroende när denne skriver ut t.ex. ett homeopatiskt läkemedel endast för dess placeboeffekt.

 9. Hans Iwan Bratt skriver:

  @Tino

  Du missförstår John. Han skriver ju ”Ingen av homeopati-skeptikerna motsäger placebos verkan och placebo är ingalunda något som är bundet till homeopati utan fungerar med godtycklogt vald trams som är välpaketerad.” Och i det har han helt rätt som vanligt.

 10. Tino skriver:

  Hmm… kanske att jag läste in för mycket i raden jag citerade. Jag håller helt med om att det inte är något speciellt med placebon ifrån homeopati. Dock med viss reservation för att om en patient läser innehållsförteckningen är det mer övertygande om det står ‘Anas Barbariae Hepatis et Cordis Extractum 200CK’ än ‘Sockerpiller’.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: