Socialdemokratins val av väg omformar landskapet

Richard Swartz gör en bra analys i DN av socialdemokratins uppgång och förmodliga fall.  ”Som inget annat parti har socialdemokratin bidragit till att i Europa flytta politiken från gatan in i parlamentet, till att ersätta knogjärn med röstsedel, konflikt med kompromiss och utgränsning med samarbete.”

Men dagens återblickande socialdemokrati har inte svar på dagens frågor. Efter den traditionella socialismens undergång står inte längre kampen mellan gårdagens ideologier, utan mellan partier med vilja att utforma en vision av det framtida samhället baserat på en sammanhängande idésystem.

Mot dessa partier står populismen. Richard Swartz skriver ”Populisternas styrka är att de identifierat problem som angår folk och som den etablerade politiska klassen helst inte talar om, än mindre har några lösningar på. Starka är de också genom att vara i opposition.”

Den framgångsrika populismen har förmågan att fånga upp olika gruppers oro och egoism och driva kortsiktiga lösningar på komplicerade problem.

I den kampen blir de ideoligiskt grundade partiernas beskrivning av möjligheterna i framtiden avgörande Väljarna ska vilja vara med på sitt partis framtidsresa och förverkliga möjligheterna. Då kommer inte längre akuta problem kännas lika överväldigande.

Socialdemokratin måste göra ett tydligt val mellan två helt åtskilda vägar:
1. Att krampaktigt hålla hårt i rötterna och försöka tillämpa gårdagens lösningar på framtiden
2. Att se dagens och morgondagens utmaningar, utforma en vision med giltighet för dem som bor i större städer, arbetar i mindre företag, i en europeisk och global geografi, med allt färre aktiva i fackliga organisationer, med väldigt många äldre som lever helt olika liv, kort sagt med väljare som lever i ett individualistisk samhälle.

Väljer socialdemokratin den andra vägen kan partiet gå mot en ny vår om dess ideologi förenar individers olikheter och frihetssträvan, med trygghetssystem garanterat av staten.

Socialdemokratin har då goda möjligheter att komma igen. Den moderatledda allianser har passerat toppen.  Peter Wolodarski talar om en socialdemokrati med ny kraft, nya idéerna och människorna  kan bli ett alternativ när alliansens småpartier fått nog av ”Moderaternas högmod”.

Den dag då småpartierna i regeringen inser att de kommit till vägs ende är nära. Krisen är tydlig i KD, men även i C. Snart kommer den nog även i fatt Fp. Deras möjlighet är att överge ett visionslöst socialkonservativt parti och i stället regera ihop med en förnyad socialdemokrati som lämnar flirten med exkommunisterna och insett faran med att liera sig med ett tillväxtfientligt, nationalistiskt miljöparti.

Det blir spännande att se om inte en förnyad socialdemokrati kan omskapa det politiska landskapet.


DN: Richard Swartz, Rätten att få tycka
DN: Peter Wolodarski, Vad vilja Socialdemokraterna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: