Lomborg: Klimatet behöver smarta lösningar

Bjorn Lomborg har lämpligt nog lanserat sin film Cool IT -The Movie samtidigt som FN håller sin klimatkonferens i Cancún. När det blir möjligt att se filmen i Sverige är oklart, men Lomborg har redan besvarat en del frågor med anledning av filmen. Svaren finns på youtube och är värda ett besök.

Lomborg leder Copenhagen Consensus som nyligen kommer ut med boken Smart Solutions to Climate Change.

Budskapet är att det finns fler risker för mänskligheten än klimatförändringar. Kyotoprotokollet och liknande lösningar fungerar inte alls. Den enda smarta lösningen är att satsa på forskning – antingen det gäller katastrofer som kan komma snart eller först i framtiden

Lomborg brukar understryka sin övertygelse om att klimatet blir varmare och att åtgärder är angelägna.

DN skriver i en recension rubricerad ”Gör grön energi billigare än olja”:

Svagheten med hans och andras beräkningar är förstås att de är bara just det – beräkningar. Men kanske är tiden mogen för alternativa rutter runt den globala politiska klimatlåsningen.

Ja, det är ett dilemma, men som Lomborg säger i sina svar på youtube, det handlar alltid om beräkningar när man uttalar sig om framtiden. Han menar att IPCC ofta har rätt, men att mycket är oklart. Dessutom kritiserar han dem som överdriver de akuta riskerna.

Hur bråttom är det? Det vanliga är att media skriver om årsmedeltemperaturen och det är klart att 2010 är ett ovanligt varm år. Det är lite mindre havsis i Arktis, men å andra sidan lite mer runt Antarktis. Men det handlar förändringar i väderleken – inte i klimatet. För att se förändringar i klimatet behövs minst 30 års mätvärden.

I grunden gäller frågan om jordens energibalans. Om jorden tar emot mer energi från solen än vår planet strålar ut i universium så blir vårt klimat varmare.

Den helt överväldigande delen av energiöverskottet lagras i haven som i sin tur har det avgörande inflytandet på människans klimat vad gäller värme, nederbörd, odlingsbarhet, havsnivå, etc.

Men som vanligt är kunskapen dålig om energi mängden i havet och hur den faktiskt inverkat på klimatet. En forskar har dock ställt samman uppgifter om havsnivåns utveckling sedan 1880 vilket indikerar energiinnehållet så ökad värme leder till ökad volym. Statistiken visar att havsnivån ökar – men mycket långsamt – bara 3 mm/år.

Annonser

2 Responses to Lomborg: Klimatet behöver smarta lösningar

 1. John Stalberg skriver:

  3 mm per år är inte något jag skulle klassa som långsamt. Med tanke på den yta som havet spänner över är det fantastiska volymer och tänk på att 3 mm är 3 cm på ett decenium. Nu kan den lättroade räkna ut volymen för detta men man kan på en höft säga att det är mycket vatten. Att vissa sagtcatt det ska havet ska öka mycket snabbare medför inte att 3 mm/år är lite. Det är antagligen ovanligt snabb ökning?

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jag tycker att ökningen är liten med tanke på den betydligt större (mångmeterstora) temporära variationen i havsnivån, pga av vindar, lufttryck, tidvatten, förändringar i jordskorpan.(tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/faq.shtml) (wiki/Sea_level#Sea_level_change)

  På lång sikt beror havets expansion främst av att vatten expanderar vid ökad värme. Världens i särklass största landisomårde finns på Antarktis och där är isvolymen konstant.

  Det är svårt att mäta havsnivån även med satellit, men dessa mätningar har ändå lett till att tidigare bedömningar minskat ökningstakt från 4 till 3 mm/år. En del mätningar bedömer att ökningstakten minskat. Max Planck-institutet beräknar den under de senaste 100 åren till 1,7 mm/år.

  NOAA har en illustrativ karta som visar de stora variationerna och att nivåhöjningen är mycket liten på de allra flesta platserna. Det gäller även under längre perioder där något så när pålitliga mätvärden finns. Några exempel: Honolulu 1,5 mm/år, Bergen -0,53 mm/år, Smögen -1,92 mm/år.

  I Sverige sjunker havsnivån år för år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: