Lars Jonung och lösningen på finanskrisen

Det är en utmärkt krönika som Lars Jonung skrev i DN den 9/12. Hans skriver ”Rätt använd av EU:s sargade politiker kan finansmarknaden via de blinkande Reuterskärmarna bana väg för de reformer och den förnyelse som behövs för att nå hållbara statsfinanser och stabil euro.”

Det var och är inte för lite reglering som orsakar finanskriser utan tvärtom. Marknaden består av köpare och säljare av kapital. I media verkar märkligt nog marknaden bestå av giriga utlånare som endast strävar efter största möjliga avkastning. I verkligheten är det pensionsfonder och andra som förvaltar stora mängder kapital som placerar sina pengar där de ligger säkert och dessutom förräntar sig. Det är inte konstigare än när en privatperson eller litet företag placerar sitt överskott på samma sätt.

De som vill låna ut förfogar över gigantiska belopp. Den norska oljefonden har 450.000.000.000$, den japanska pensionsfonden 1.370.000.000.000$, etc. Det kan jämföras med Sveriges totala produktion (BNP) som var 345.000.000.000$ (2008).

Problemet är säkerheten. När länder missköter sin ekonomi så tar till slut pengar slut och då kan de inte betala vad de lånat av marknaden, dvs pensionsfonder. Risken värderas i pengar och omvandlas i räntor.

Så länge som EU säger sig garantera olika länders lånebehov på villkor som är bättre för det skuldsatta landet än vad marknadens långivare kan erbjuda så pressas villkoren. Och det är inte av godo. EUs beslut att ge lån dröjer för länge. Dessutom är det allt fler som tror att EU snart inte kan få fram det kapital som krävs. Det leder till ökad osäkerhet, med högre räntor.

Det är bättre om EU ställer krav på ländernas redovisning och sedan tillser att dessa regler efterlevs. Sedan bör det göras klart att länder som inte kan betala sina skulder får som en sista utväg förhandla bort sina skulder. Därmed får långivarna bedöma riskerna och anpassa sina villkor därefter. Ett sådant agerande, utan interventioner av EU på lånemarknaden, ger ett naturligare marknadsbeteende som är lättare att förstå än en högmanipulerad marknad av klåfingriga politiker.

Lars Jonung har helt rätt i sin artikel: ”Marknadens återkomst lägger grunden för ett effektivare samarbete inom EU eftersom det är lättare att låta marknaden fungera som övervakare, polis, åklagare och domare än att låta byråkrater och politiker inom EU fylla dessa funktioner. Marknadens signaler kan dessutom göras tydligare genom reformer inom EU som driver fram hederlig statistik och klar genomlysning av de offentliga finanserna.”

DN. Lars Jonung: Marknadens återkomst

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: