Terroristen och islams talesmän

Det är märkligt att så fort det händer något negativt kopplat till islam i Sverige vänder sig media till Abd al Haqq Kielan, tidigare Leif Karlsson för att få en förklaring.

Keilan är dock på intet sätt representativ för landets muslimer. Det finns ca 200.000 muslimer i Sverige. Kielan är ordförande för en organisation med 23.000 medlemmar enligt hans egna uppgifter.

Keilans tolkning av Islam är extrem. Av den långa listan framgår det att han i princip ger sitt stöd till stening, även om han tycker att beviskraven ska vara höga. Han är också för andra former av dödsstraff. Till listan kan läggas att han är för omskärelsen av småbarn, dvs stympning.

I intervjuer påstår Keilan att terroristen ger en felaktig bild av vad islam handlar om.  Men i det avseendet är Kielan ingen auktoritet. Imamtiteln har han skaffat sig själv som att bilda en församling, precis som andra imamner.  Keilan berättar gärna om sin egen version av islam – och den är verkligen inte trevlig. Terroristen hade sin – betydligt värre. Bådas tolkningar skadar muslimer i Sverige.

Men det ska sägas att självmordsterrorism, inkl  är ingen exklusivitet för islam. Den tillämpas inom alla stora religioner och* många ideologier.

Kielan bör kritiseras för sina värderingar. Han är talesman för en människosyn som är främmande för alla som förespråkar mänskliga rättigheter.

Starkare kritik måste riktas mot  medias okritiska hållning. Varför tar man inte reda på vem det är man intervjuar och sedan drar slutsatser av vad en sådan persons bedömningar är värda.

DN: ”Kan släppa ut onda krafter”
SVT2 Agenda
AB: ”Det är totalt emot islam”
GP: ”Allt har gått snett för den här killen”
SVT Rapport: Imam fördömer sprängningen
Skånskan: Imam: ”Förfärligt hemskt”

* Jag har fått en uppmaning att belägga att självmordsattacker även sker inom andra religioner, men har svårt att göra det. De självmordsattacker som genomförts av andra än muslimer verkar med några få undantag inte gjort med hänvisning till annan religion, utan till en nation eller ideologi. Därav strykningen.

3 Responses to Terroristen och islams talesmän

 1. Magnus skriver:

  Bra inlägg. Men ge gärna exempel på självmordsterrorism i alla stora religioner. Det är ett provocerande påstående.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  @Magnus

  Tack för omdömet.

  Till din önskan om exempel på religiöst motiverad självmordsterrorism får jag återkomma – antingen med uppgift om trovärdiga källor eller genom att ändra min text.

 3. Old Whig skriver:

  När det gäller självmordsterrorism:

  Socialistisk anarkism:

  De ryska nihilisterna som bl.a. mördade Tsar Alexander II

  Militarism:

  1. De japanska självmordsbombplan, Kamikaze
  2. De japanska självmordstorpederna, Kaiten
  3. Slaget om Berlin 1945, självmordsbombplan

  Nationalism, kommunism:

  I Vietnam mot fransmännen, levande anti-pansar bomber

  När det gäller självmord som politiskt vapen:

  Judendom:

  Masada, hela garnisonen tog livet av sig hellre än att ge upp

  Kristendom:

  Under korstågen sprängde kors riddarna 140 kristna i luften på egna fartyg för att döda 1400 muslimer i motståndarens flotta.

  Det finns säkert otaliga exempel i modern tid på kristet betingade självmords attacker som inte finns i statistiken. Mest sannolikt nu senast i konflikten i forna Jugoslavien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: